DANAS SU PETROVSKE POKLADE: Obavezno uradite ovu stvar i bićete srećni do kraja godine

crkva

Foto: Crkveni kalendar

Petrovske poklade, odnosno veselja uoči Petrovdana, uvek “padaju” poslednjeg dana pred početak Petrovskog posta.

Poznato je da je Srbija “prošarana” mnogim običajima, koji se poštuju na sve praznike, pa tako i na ovaj.

ISKRENA ISPOVEST: Beograđanka otišla da prespava na Ostrogu, ono što joj se tamo dešavalo – PAMTIĆE DO KRAJA ŽIVOTA! (FOTO)

Na ovo crveno slovo svuda se pripremaju mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile. Lile su buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore.

[adsenseyu1]

Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći: “Lila gori žito rodi“, ili “Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode“. Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

Za to vreme devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini, gde onda dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post.

SVETI VASILIJE OSTROŠKI KAZNIO GREŠNICU: Za 30 godina svog staža SVEŠTENIK SE KUNE da ovako nešto nije video!

U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i ipak, kojim slučajem, ne pojedu nešto “masno” i “slasno” mogu imati nesrećnu godinu.

Crkva, međutim, odbija ovakvo sujeverje, baš kao i ona, uvrežena u Istočnoj Srbiji, prema kojima se na današnji dan nikako ne valja češljati, jer može “sva kosa opasti s glave”.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]

1 Comment on "DANAS SU PETROVSKE POKLADE: Obavezno uradite ovu stvar i bićete srećni do kraja godine"

  1. TpkbsX This excellent website certainly has all the info I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

Comments are closed.