Danas su mesne poklade i jednu stvar ne smete zaboraviti da uradite

poklade

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Srpska pravoslavana crkva praznuje Mesne poklade, koje se održavaju u Mesopusnu nedelju. To je zadnji dan kada se jede meso, jer već sutra počinje takozvani – beli mrs.

Dakle, prosto je obavezno na ovaj dan jesti meso i to nikako ne bi trebalo da se zaboravi! Time se zapravo na dostojan način slavi ono što će uslediti – veliki Vaskršnji post.

Naime, Mesne poklade se nazivaju i Male poklade, i kad one prođu tada se ne jede meso do Vaskrsa.

Postoji i običaj da se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i susedi i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći.

ZA ČKALJU SE UDALA U KECELJI: Živeli su u jednoj sobi, a njihova ljubavna priča oduševljava i mlađe generacije (FOTO)

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mlađi svet vodi glavnu reč. Zbijaju se razne šale po selu ili se odlazi na neka poznata mesta u okolini gde se priređuju zabave.

Raznorazne igre pod maskama, takozvane “maškare” bile su rezervisane za mlade.

NEKAD JE CAROVAO BLISKIM ISTOKOM: Dok je bio predsednik Irana na posao je išao autobusom, a sada čuva ovce (VIDEO)

Običaj je bio da maskirana mladež ide od kuće do kuće i zbija razne pošalice na opšte veselje ukućana i zbog toga dobija “čar” – razne sitne poklone u jelu i piću koje posle zajedno pojedu i popiju. Ozbiljniji muškarci domaćini i stariji ljudi sede okupljeni kod jednog domaćina i časte se do ponoći.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)