DANAS SLAVIMO SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA: Domaćice, ove stvari ni slučajno nemojte da radite

svetac

Foto: Wikipedia/Иоанн Апакасс

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava  Svetog Ignjatija Bogonosca, koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga i kojeg je, kao malog, Isus Hrist držao na rukama.

Prema predanju, Gospod je, podučavajući svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete i rekao: “Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom”.

To dete bio je Ignjatije. Kada je odrastao, bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi.

To je pojanje za dve pevnice koje se izvodi tako da kad na jednoj strani prestane, na drugoj počinje, a ovaj način pojanja se Svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

LJUBOMIR BANDOVIĆ: Oduzeli su mi dostojanstvo i poturili ljudsko pravo

U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga savetima i pretnjama, čak ponudom senatorske titule, okrene od vere.

Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri.

Foto: Wikipedia/Иоанн Апакасс

Foto: Wikipedia/Иоанн Апакасс

Teški put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za svoga Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine. Od svetitelja i mučenika ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Prema predanju, na današnji dan se ne rade teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

DAMJANU JE 14 VAGONA PREŠLO PREKO NOGE: Lekari su ga sastavljali iz delova, preživeo je pakao!

Ponegde se mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u novoj godini.

Domaćice danas na poseban način hrane živinu: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)