DANAS SLAVIMO SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICU JELENU: Jednu stvar obavezno morate da uradite

crkva

Foto: printscreen/kurur

Vernici proslavljaju svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu

Car Konstantin je silom krsta uspeo da pobedi u borbi, a njegova majka je pronašla časni krst u Jerusalimu. Zato se oni na ikonama prikazuju zajedno sa svetim krstom.

Konstantin pošto je došao na presto i nasledio oca, suočio se sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: “Ovim pobeđuj”.

On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

PRVI PUT POSLE SMRTI KRALJA NARODNE MUZIKE: Sa knedlom u grlu konačno PROGOVORILA i ONA

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razboleo i pao u postelju. Vračevi i žreci su ga savetovali da se kupa u krvi zaklane dece, što je on naravno odbio.

Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izlečiti od strašne bolesti.

Kada je nastao razdor u crkvi zbog smutljivog jeretika Arija, car sazva I vaseljenski sabor u Nikeji 325. godine, gde se jeres osudila, a Pravoslavlje utvrdilo.

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji.

Ruski psiholog savetuje žene: Šta da radite kada vam muž pravi probleme u životu!

U svojoj osamdesetoj godini predstavi se ova sveta žena Gospodu 327. godine. A car Konstantin nadživi svoju majku za deset godina i upokoji se u svojoj šezdeset petoj godini u gradu Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Evo kako glasi tropar Konstantinu:

PRIRODA ILI ZAVERA: Na Balkanu veštački izazvane klimatske promene da “utabaju” put za gajenje GMO!

“Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče”.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)