DANAS SLAVIMO SVECA KOJI JE UČINIO NEMOGUĆE: Izgovorite ovu MOLITVU i bićete neustrašivi duhom

savetac

Foto: crkvenikalendar.com

Rodio se u Solunu u bogatoj porodici, svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično da putuje u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima.

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen Svetom Porfiriju Gaskom. Rodio se u Solunu u bogatoj porodici. Svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju.

Tu se zamonašio i proveo pet godina. Onda je posetio Svetu Zemlju u društvu sa svojim drugom, inokom Markom.

 

[adsenseyu4]

Blizu Jerusalima podvižavali su se u nekoj pešteri opet pet godina. Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama, pa više nije mogao ići. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe.

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio sam Bog i iscelio ga od bolesti u nogama, te je potpuno ozdravio. Kada je izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se teškog srca prihvatio te dužnosti. U Gazi je zatekao samo 280 hrišćana. Svi ostali žitelji su bili idolopoklonici, i to vrlo fanatični.

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima. Željenu podršku je dobio.

Zatvorio je Idolske hramove, kumire porušio i sazidao crkvu sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovog hrama pomogla je carica Evdokija. Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu preobraženu u hrišćanstvo.

Preminuo je 421. godine. Za njega se veruje da je bio čudotvorac “za života i posle smrti”. Mošti mu počivaju i sada u Gazi.

 

[adsenseyu1]

Izgovorite ovu molitvu i bićete neustrašivi:

Spasi Gospode i pomiluj roditelje moje, braću, sestre i srodnike moje po telu i sve bližnje roda moga i podari im mirna Tvoja blaga. Spasi Gospode i pomiluj stare i mlade, uboge i sirote, udovice, bolesne i žalosne, koji su u bedi i nevolji, u tamnici i ropstvu. Sačuvaj Bože sve one koje zbog Tebe i vere pravoslavne gone neznabošci, bezbožnivii jeretici.

Poseti ih, ukrepi, uteši i silom svojom podaj im uskoro izbavljenje i slobodu. Spasi Gospode i pomiluj sve one koji nas mrze i vređaju i čine nam smetnje, ne dozvoli da propadnu zbog nas grešnika. Prosveti svetlošću Tvoga poznanja one koji, zaslepljeni sektaškim obmanama, odstupiše od pravoslavne vere. Privedi ih Tvojoj svetoj apostolskoj Crkvi. Amin.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]