DA LI STE JEDINAC ILI SREDNJE DETE? Redosled rođenja određuje mnoge segmente vašeg života

priroda

To da li ste rođeni kao najmlađe ili najstarije dete određuje mnoge segmente vašeg života. Iako obrazac nije isti za sve, prestižno istraživanje psihologa otkrilo je brojne zanimljivosti koje se tiču tog fenomena.

Tim stručnjaka američkog Child Development Instituta otkrio je kako srednja deca u porodici najčešće pate od sindroma hroničnog umora, dok su jedinci izuzetno ambiciozni. Pogledajte koje su još zanimljivosti izašle na videlo.

PRVOROĐENO DETE

Ličnost: Prvorođena deca su disciplinovacija pa čak imaju i veći koeficijent inteligencije, a kao objašnjenje nameće se činjenica da su roditelji bili stroži u njihovom odgoju.

Obrazovanje: Starija deca u većini slučajeva vole školu, a šanse su 16 odssto veće da će steći nekoliko različitih diploma, u odnosu na svoju braću ili sestre.

Karijera: Logično je da uz izraženiju potrebu za većim obrazovanjem, dolazi i ambicija kada je u pitanju karijera. Često se nalaze na rukovodećim mestima.

[adsenseyu1]

Zdravlje: Starija deca su podložnija alergijama, a razlog je taj što su ih roditelji u detinjstvu znato više štitili pa su često bolešljiviji.

Odnosi: Prvorođena deca češće uđu u brak ranije od svoje braće ili sestara, a pritom im je jako važan blagoslov roditelja.

SREDNJE DETE

Ličnost: Zadovoljniji su, društveniji i bolji u timskim sportovima jer su od najranijih dana naučili da budu okruženi mlađim i starijim braćom ili sestrama.

Obrazovanje: Imaju vrlo dobre rezultate u školi i na fakultetu, a vole predmete i kurseve na kojima na videlo može izaći njihova kompetitivna narav.

Karijera: S obzirom na to da su naučeni na interakciju s mlađima i starijima, srednja deca odlično će se uklopiti u sve poslove gde je naglasak na timskom radu.

Zdravlje: Imanju manji indeks telesne težine u odnosu na braću ili sestre, a skloniji su sindromu hroničnog umora.

Odnosi: Istraživanje je pokazalo da su srednja deca izuzetno zadovoljna u vezama jer se konačno nalaze u nečijem centru pažnje i ne osećaju pritisak kakav su osećali u porodici.

NAJMLAĐE DETE

Ličnost: Najmlađa deca imaju pažnju roditelja, starijih braća ili sestara, ali i ostatka porodice i stoga su često omiljeni i u društvu prijatelja.

Obrazovanje: Najmlađima je u mnogo slučajeva poprilično teško u školi jer ih roditelji najmanje nadgledaju, ali istovremeno su izuzetno uporni i marljivi.

Karijera: Često naginju umetničkim i kreativnim zanimanjima koja će im omogućiti da i dalje budu u centru pažnju. Svetla pozornice mnogima su životna želja.

[adsenseyu1]

Zdravlje: Istraživanje je pokazalo da su najmlađa deca podložnija opojnim drogama pa njihovo zdravlje često narušavaju zavisničke bolesti.

Odnosi: Traže odnose u kojima će se osećati emocionalno najsigurnije. S obzirom na to da su u porodici navikli da drugi obavljaju stvari umesto njih – isto traže i u romantičnom odnosu.

JEDINO DETE

Ličnost: Samostalniji su, ne vole grupne aktivnosti, a kad odrastu manje vremena provode u krugu porodice i rođaka.

Obrazovanje: Baš poput prvorođene dece, jedinci takođe teže kvalitetnom obrazovanju.

Karijera: Izuzetno su ambiciozni i streme visokim pozicijama. Želi da se ističu među kolegama i da izazovu divljenje svojih roditelja.

Zdravlje: Nedostatak braće ili sestara može imati značajan uticaj na psihičko zdravlje jedinca, a roditelji se uveliko oslanjaju na njega – naročito u trećoj životnoj dobi kada od svog jedinca ili jedinice zahtevaju mnogo pažnje.

Odnosi: Jedinci vole da dominiraju u odnosima i žele da se o njima brine – baš onako kako su to roditelji činili u toku celog njihovog života.

 (dnevno.rs)