Da li stavljate kompjuter u “sleep” mod? Kada pročitate ovo prestaćete istog trenutka! (INFO)

kradja-lopov-maskiran
Stručnjak za Eplove Mek kompjutere Pedro Vilaka otkrio je manu koja ih čini ranjivim na hakerski napad koji može da napravi mnogo štete.

Vilaka je otkrio da kada mek kompjuter ode u režim „spavanja“ (sleep mode) i ponovo se upali, program koji aktivira kompjuterski sistem može biti modifikovan od strane hakera.

Kod je uglavnom moguće samo čitati, a ne menjati, ali kako se Mek budi, bezbednosna rupa omogućava hakerima da ga daljinskim putem menjaju.

U tom trenutku oni mogu da instaliraju „rootkit“ – maliciozan program koji je teško detektovati i ukloniti, a može čak i da preživi formatiranje hard diska i reinstalaciju operativnog sistema.

Što je najgore, hakeri ne moraju da imaju direktan pristup kompjuteru kako bi ovo uradili.

Vilaka je testirao napad na MacBook Pro Retina, MacBook Pro 8.2 i MacBook Air kompjuterima. Međutim, čini se da noviji modeli nisu ranjivi na ove napade, a istraživač smatra da to znači da je ovaj bag otklonjen – ili namerno od strane Epla, ili slučajno.

Jedina prava odbrana jeste da korisnici promene fabrička podešavanja tako da kompjuter ne odlazi u mod spavanja kada se ne koristi.

[adsenseyu1]                      [adsenseyu1]

(BUSINESS INSIDER)