DA LI POSTOJI ZAKON koji može sprečiti Trampa da započne NUKLEARNI RAT

bomba

Foto: Rojters

Kad Donald Tramp i zvanično postane američki predsednik, preuzeće i apsolutnu kontrolu nad čitavim američkim arsenalom od oko 7.000 nuklearnih bojevih glava. Ako odluči da započne nuklearni rat, ne postoji nijedan zakon ili propis koji ga u tome može sprečiti, piše “The Verge”.

Umesto toga, postoji prava mreža ponašanja, tabua i strahova duboko ukorenjenih u ljudsku psihu i do sada je to uspešno sprečavalo američke predsednike u lansiranju nuklearnog rata.

[adsenseyu4]

Međutim, Tramp je već tokom predsedničke kampanje najavio znatne promene. Preko Tvitera je pojasnio neke stavove. “Amerika mora značajno pojačati i proširiti svoje nuklearne sposobnosti sve dok svet ne dođe sebi što se tiče nuklearnog oružja”, napisao je novi američki predsednik.

Uzevši u obzir da je tek nekoliko sati ranije, ruski predsednik Vladimir Putin iskazao slične stavove, brojni analitičari ozbiljno su zabrinuti zbog Trampovog predsedničkog mandata.

Za dlaku izbegnut rat

Bilo je nekoliko situacija kada je svet za dlaku izbegao nuklearni rat. Posebno je to bilo za vreme kubanske krize početkom šezdesetih godina prošlog veka. Tadašnji američki ministar obrane Robert Mekanamara rekao je da je svet samo čista sreća spasila od potpunog uništenja.

Nina Tanenvald, direktorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu Braun, rekla je da je tabu korišćenja nuklearnog oružja nastao u godinama nakon Drugog svetskog rata.

Nakon što je stotine hiljada ljudi ubijeno u napadima na Hirošimu i Nagasaki, pojavio se stav da je nuklearno oružje nemoralno i krivo.

Sa druge strane, profesor međunarodnih odnosa T. V. Pol kaže da tabu ne sprečava nuklearni sukob već jednostavna tradicija društvenih i političkih pritisaka protiv nuklearnog rata. Osnova svih tih očekivanja je iskonski strah od izumiranja ljudske vrste.

Ipak, veoma je bitno naglasiti da je američki predsednik jedini koji može narediti lansiranje nuklearnih projektila i niko ga u tome ne može sprečiti, barem ne zakonski.

Sve ima svoje korene u hladnoratovskom razdoblju. U to doba je vreme bilo najbitnije. Radarske ekipe imaju samo tri minuta da odluče jesu li prikazi na njihovim ekranima zaista nuklearni projektili koji upravo lete prema urbanim centrima. Ako im se čini da su stvarni moraju obavestiti predsednika.

[adsenseyu1]

12 minuta do uništenja

Tada počinje da teče rok od 12 minuta u kojima američki predsednik mora da naredi lansiranje projektila. Tih 12 minuta predviđen je let nuklearnog projektila ispaljenog sa podmornice uz atlantsku obalu SAD. Ako Rusija ispali sa kopna projektil, Bela kuća ima oko 18 minuta do uništenja. Dođe li do bilo kakvog oklevanja sa predsedničke strane, Bela kuća biće uništena pre davanja odobrenja za uzvraćanje udarca.

Međunarodni ugovori nisu zabranili korišćenje nuklearnog oružja, ali to svejedno ne znači da će se Tramp probuditi u tri sata ujutru i odlučiti da iskali svoj bes na nekoj državi, a ne na Tviteru, piše “The Verge”.

Analitičari ipak upozoravaju da i takve najave nekog delovanja mogu da rezultiraju većim brojem nuklearnih oružja u drugim zemljama. Već i pre Trampove pobede na izborima povela se u Nemačkoj rasprava o proizvodnji vlastitog nuklearnog oružja.

[adsenseyu5]

 (Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Express.hr)
[adsenseyu2]