DA LI GASITE BOJLER? Iznenadiće vas odgovor kako se štedi struja (INFO)

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Svi smo milion puta čuli da je bolje da bojler non-stop radi nego da se isključuje, jer se tako, navodno, štedi struja. Evo je li to tačno

Večita dilema svake porodice je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje.

Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrevanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamenik direktora preduzeća za energetsku efikasnost “Energy saving group” kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog.– Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja.

Primera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogreje.

DA LI ZNATE KO JE VAŠ KOMŠIJA: Evo, zašto je najbolje da sa komšijama budete samo na ZDRAVO I DOVIĐENJA!

– I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvek nekoliko puta jeftinija, samo što on verovatno ne treba da ga dogreva – savetuje Nikolić.

Pogrešno je uverenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije. Osim toga, stalno upajen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

         

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)