‘Cuvari bakinih recepata’: Ofarbajte najlepša USKRŠNJA jaja po RECEPTU naših predaka (UPUTSTVO) (FOTO)

farbanje
Mozda ce nekom biti od koristi i ovaj  nacin izrade i koristiti ga bas ove godine

Iseckajte ljuske od luka, makazicama, na sto sitnije komade, a da bi jaja bila sto sarenija uzmite jednake kolicine ljuski od crnog /zutog/ luka i crvenog luka /kapule/ i par ljuski od belog luka.

[adsenseyu4]

Meni nikad nije uspelo usitnjavanje u blenderu. Ako imate bas suve ljuske, mozete ih prvo izmrviti rukama a onda krupnije delove iseckati.

farbanjeJaje prvo umociti u vodu zatim ga uvaljati u seckane ljuske i prebaciti u spremljeno parce najlon carape – u daljem tekstu zvacu je krpica.

farbanje

Krpicu dobro stegnuti oko jajeta, uvrnuti krajeve i vezati jacim koncem da se ne otvore prilikom kuvanja.

farbanje

Kada ste sva jaja povezali, stavite ih u serpu sa hladnom vodom ulkjucite sporet i kuvajte ih 5-6 minuta na laganoj vatri. U isto vreme kad ste stavili jaja stavite da vam provri i voda za boju za jaja.

recept

 

U spremljene tegle ili druge posude, nalijem vrucu vodu, dodam boju za jaja i jednu kasiku sirceta. Jaja vadim iz serpe u kojoj su se kuvala, jedno po jedno i polako kasikom ubacujem u posude sa pripremljenim bojama.

U posudi sa bojom jaje stoji otprilike par minuta, ja ih vadim i proveravam im boju povremeno.

[adsenseyu1]

Kad dobijem zeljenu boju, jaje izvadim i ispiram ga pod mlazom hladne vode sa sve krpicom Zatim makazama odsecem krpicu na mestu ispod cvora ili jednostavno presecem konac sa kojim je krpica bila vezana.

Ponovo ga isperem od zalepljenih ljuskica a ako neka nece da spadne ostavite jaje par minuta u hladnoj vodi i kad ga budete brisali sve ljuskice ce lako otpasti sa njega.

farbanje

Kad se jaja ohlade premazati ih sa flanelskom ili bilo kojom mekom krpicom koju ste predhodno nauljili sa bilo kojim jestivim uljem.

Uvek koristim jestive boje za farbanje jaja.

farbanje

Ovo je slika koja nama drage prijateljice sa coolke sve govori, ali zbog mladih domacica koje cesto gostuju na nasim stranicama, stavila sam celu proceduru kako ja to radim.

(Dnevne.rs /coolinarika)