ČUDO U CRKVI “Sv. Arhangel Mihail“: Zaplakala ikona presvete Bogorodice pred Božić (FOTO)

ikona

Foto: Telegraf/religija.mk

U prošlu nedelju, neposredno nakon jutarnje liturgije, ponovo je „zaplakala“ ikona presvete Bogorodice u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo blizu Skoplja.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je počela da mirotoči uoči Uskrsa, početkom aprila 2016. godine, a sada su njene „suze“ potekle uoči Božića.

Orošene oči na ikoni presvete Bogorodice prvi su primetili vernici nakon jutarnje molitve dok su razgovarali o tome kako će proslaviti Badnje veče i Božić. Oni su bili oduševljeni što je ikona ponovo počela da mirotoči, ali ovoga puta mnogo obimnije nego ranije.

Jedan od vernika je fotografisao „uplakanu“ Bogorodicu i sliku poslao portalu Religija.mk.

O čudu koje se desilo u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo obaveštena je skopska mitropolija, koja za sada nema komentar o tome, a nakon saznanja da je ikona presvete Bogorodice ponovo počela da mirotoči vernici iz sela i celog Skoplja u još većem broju su počeli da posećuju ovaj pravoslavni hram.

ZNAČENJE NAJLEPŠIH OBIČAJA ZA BOŽIĆ: Evo simbolizuju badnjak, česnica, novčić i pečenica

Ikona presvete Bogorodice prvi put je „zaplakala“ nakon jutarnje molitve, uoči Uskrsa 2016. godine.

Foto: Telegraf/religija.mk

– Kada je sveštenik završio nedeljnu liturgiju, jedna vernica je oko 9 sati primetila nekoliko kapi kako se slivaju iz levog oka ikone Bogorodice. Otac Boban je uzeo  malo vate, obrisao je, pomirisao i rekao da miriše na sveto miro. Odmah nakon toga iz zvezde na čelu Bogorodice je proteklo još nekoliko kapi. Ostali smo u crkvi do 17 časova, a kapi su se neprestano pojavljivale – rekao je tada predsednik crkvenog odbora Risto Setinov.

Ta vest je doprla i do poglavara Makedonske pravoslvne crkve, arhiepiskopa Stefana, koji je potom posetio crkvu i pomolio se ispred ikone presvete Bogrodice, veleći da je to božiji znak, jer se zaista radi o sveto miro, tečnosti izuzetno prijatnog mirisa, za koju se tvrdi da ima smirujuće dejstvo.

Foto: Telegraf/religija.mk

Sveto miro je gusta i masna tečnost koja najčešće ističe iz moštiju svetaca, ali se često dešava da mirotoče i ikone. Veruje se da se mirotočenje javlja kada je svetac, koji se nalazi ili je oslikan u hramu, zadovoljan, i na taj način pokušava da obznani svoju dobru volju.

SLAMA SE NA BADNJI DAN UNOSI U KUĆU: Niste ni slutili kakvu zapravo ulogu ima i zašto svi ĆUTE za večerom!

(Dnevne.rs/Izvor:D.J.,Telegraf.rs)