ČETIRI RAZLOGA ZBOG KOJIH HLEB NE BI TREBALO DA JEDETE

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Već su vas upozoravali da nije dobro da jedete hleb u velikim količinama, ali sad se ispostavilo da ne bi trebalo nikako da ga konzumirate

Mnogim ljudima je teško da se odreknu hleba, ali to je jedna od najopasnijih namirnica za vaš organizam. Naučnici su više puta upozorili da je čak neohodno da ga isključite iz ishrane, ukoliko želite da sačuvate zdravlje.

[adsenseyu4]

Bilo da se radi o sendvičima, pecivima ili kriškama belog hlebauz pasulj, sarmu ili pečenje, sve je više dokaza koliko je nekada nasušna namirnica, hleb,  u današnje vreme štetna za vaš organizam.

Ovo su četiri najvažnija razloga zašto nikada ne bi trebalo jesti hleb.

Gotovo da uopšte nema zdravih sastojaka

Za razliku od drugih namirnica, beli hleb gotovo da uopšte nema nutrijenata. Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz prostih ugljenih hidrata, s kojima telo nema šta drugo da radi, nego da ih pretovori u mast.

Sadrži previše soli

Većina vrsta hlebova od belog brašna, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, sadrže velike količine soli. Povećane količine ovog minerla loše su za ceo organizam, a naročito doprinose povećanju krvnog pritiska

Veoma goji

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine prostih ugljenih hidrata, soli, rafinisanih šećera i konzervansa, kile će početi da se gomilaju kao lude. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetan hleb.

[adsenseyu1]

Ne predstavlja izbalansiran  obrok

Kako hlebu nedostaje minerala i vitamina, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da uz njega morate da jedete još nešto. Zašto ga onda uopšte konzumirati?

Ako želite zdrav hleb, tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]