ČESTO VOZITE AUTO NOĆU: Evo nekoliko saveta koji će PUTOVANJE UČINITI SIGURNIJIM

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Više od trećine svih nezgoda sa smrtnim poslediama, na evropskim autoputevima se dešava noću. Obratite pažnju kada sedate za volan u ovo doba dana, jer vožnja pod zamorom jednako je rizična kao i vožnja pod dejstvom pola promila alkohola.

Mnogi vozači se odlučuju na noćna putovanja, zbog slabijeg intenziteta saobraćaja. Ipak, stepen rizika nije niži jer vožnja u noćnim uslovima podrazumeva slabiju vidljivost kao i rizik koji se javlja usled umora. Prema statistikama evropskih agencija, zaduženih za bezbednostsaobraćaja, oko 37 odsto svih  nesreća dešava se noću, a ovo su neki od saveta koji vam putovanje u ovim uslovima mogu učiniti bezbednijim.

[adsenseyu4]

Podesite brzinu tako da možete zakočiti u dosegu svetlosnog zraka. Preporučuje se manja brzina od one kojom bi vozili tokom dana. Najsigurnija vožnja sa oborenim svetlima je pod uslovima da ne prekoračite brzinu od 90 kilometara na sat, i to na autoputu. Na putu rezervisanom za motorna vozila, nastojte da se krećete i sporije.

Držite rastojanje u odnosu na vozilo ispred, ostavljajući vreme za reakciju od najmanje tri sekunde.

Prepoznajte rane znake umora. Ukoliko vam kapci postaju teški, otežano pratite horizontalnu signalizaciju, ili se ne sećate detalja vezanih za put koji ste prešli. Vožnja pod dejstvom umora, ekvivalentna je onoj koja se vrši pod dejstvom 0,5 promila alkohola u krvi.

Ukoliko osetite malaksalost, odmah parkirajte auto na prvom mestu rezervisanom za odmor i  odremajte, kako biste bili spremni za bezbedan nastavak putovanja. Zbog ove opasnosti, noviji modeli imaju ugrađene senzore za prepoznavanje umora.

Oko 90 odsto informacija neophodnih za vožnju obrađuje čulo vida. U noćnim uslovima teže uočavamo pešake, promene na kolovozu ili životinje koje se na njemu mogu naći.Ukoliko vaša auto poseduje LED svetla, vožnja u noćnim uslovima će biti svakako bezbednija, jer je svetlosni zrak kvalitetniji od onog koji pružaju običe halogene sijalice.

[adsenseyu1]

Odlična opcija za noćnu vožnju su automatska duga svetla, koja su dostupna na novijim modelima vozila. Ona se sama pale  kada uslovi puta to dozvoljavaju: u situaciji kad senzori ne registruju vozilo ispred ili ona koja vam idu u susret, a ukoliko ih ima, automatski se vraćaju oborena svetla da ne biste zaslepili vozača koji vam dolazi u susret.

U slučaju kiše ili je vidljivost zbog atmosferskih prilika smanjena, uvek vozite sa oborenim svetlima. Upalite li duga svetla, rizikujete da se zrak odbije i smanji vašu vidljivost.

(Dnevne.rs /Izvor:N.N.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]