AKO IMATE PSA, OBAVEZNO PROČITAJTE OVAJ TEKST: Ovo naučno otkriće će vas oduševiti (INFO)

zivotinja

Foto: dnevne.rs /pixabay

Svi ljubitelji pasa biće oduševljeni kada budu saznali šta su psi u stanju da nauče

Jedno istraživanje pokazalo je da su psi mnogo pametniji i privrženiji ljudima nego što smo mogli da pretpostavimo, odnosno da imaju veoma razvijenu socijalnu i emocionalnu inteligenciju.

– Verujemo da su psi obuhvaćeni istraživanjem mogli da reše zadatke u vezi sa fotografijama nepoznatih osoba jedino primenjujući svoja znanja o emotivnim izrazima lica – kaže Korsin Miler s bečkog veterinarskog fakulteta.

[adsenseyu4]

U okviru istraživanja naučnici su prvo naučili pse na fotografije iste osobe koja je imala srećan ili namršten izraz lica. Nakon toga je njihova sposobnost razlikovanja raspoloženja testirana pomoću ekrana osetljivog na dodir njuške.

oci

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Na ekranu su se istovremeno pojavljivale dve fotografije, ali sada potpuno novih osoba, koje su na jednoj bile srećnog a na drugoj ljutitog izraza lica. Automat ispod ekrana izbacivao je poslasticu jedino ako bi pas njuškom dodirnuo fotografiju sa srećnim izrazom lica.

Pokazalo se da je pas mogao da prepozna dobro raspoloženje na fotografiji, bez obzira na to što je menjala mesto na ekranu, mnogo češće je pritiskao na nju kako bi dobio nagradu, tako da sigurno nije reč o slučajnosti.

[adsenseyu1]

Rezultati su pokazali da su psi naučili da razlikuju dobro od lošeg raspoloženja na fotografiji i to znanje umeli da primene kako bi dobili nagradu.

– Naše istraživanje pokazuje da psi mogu da razlikuju namrgođen izraz lica od srećnog, da znaju da ta dva izraza imaju različito značenje i to mogu da urade ne samo za osobe koje dobro poznaju nego i za one koje nikad do tada nisu videli – kaže naučnik Ludvig Huber sa bečkog veterinarskog fakulteta.

Naučnici kažu kako se čini da psi povezuju nasmejano lice s pozitivnim značenjem a namršteno s negativnim značenjem.

Istraživanje je pokazalo da su psi mnogo sporije učili da povežu namršteno lice s nagradom u obliku hrane, što govori da su imali prethodna iskustva da je najbolje držati se podalje od osoba ljutitog izraza lica.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs // Dnevnik.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]