50-30-20 TRIK ZA ŠTEDNJU: Moguće je uštedeti 1.000 evra godišnje u Srbiji sa prosečnom platom

horoskop

Foto:Pixabay

Finansijski savetnik Kana Kempbel smislila je kako da joj uz pomoć jednostavnog trika plata potraje duže, pa čak i da uštedi veliku svotu novca za godinu dana, a pravilo koje je poštovala je jednostavno – 50:30:20.

Evo o čemu se radi. Pravilo je jednostavno i 50 odsto vaše plate treba da pokrije račune za stan, kiriju, hranu i prevoz. 30 odsto su neki drugi troškovi poput odeće, obuće, izlazaka, teretane i odlaska u restoran. 20 odsto vaše plate trebate da ostavite na stranu i to je vaša ušteđevina. Na ovaj način sa prosečnom platom, za godinu dana možete da uštedite čak 118.608 dinara, ili 1.000 evra!

Naravno, i sam ekspert ističe da mogu postojati neka odstupanja od pravila u zavisnosti od toga da li svakog meseca idete u teretanu ili kod kozmetičara, kupujete li svakog meseca novu haljinu i cipele, ili ste više neko ko s vremena na vreme priušti sebi neko putovanje.

DUGOGODIŠNJA SRADNJA: Kija Kockar postaje PEVAČICA poznatijeg ženskog benda u Srbiji!

– Ukoliko konstantno čekate dan plate praznih džepova, onda je odgovor lak. Morate da se bacite na neku finansijsku dijetu ili da bar malo skratite vaše dodatne troškove i promenite vaše potrošačke navike. Novac koji uštedite, ostavite na stranu kako biste vratili neki dug ili uštedeli za neko putovanje, rekla je ona.

Ukoliko koristite gradski prevoz, mesečna karta koštaće vas 3.275 dinara. Za one koji imaju svoj auto u zavisnosti od potrošnje potrebno je oko 7.000 dinara. Računi za stan odnose nam najveći deo novca jer ukoliko imate centralno grejanje na infostan u proseku ode od 5.000 do 7.000 dinara. Oni koji nisu u sistemu centralnog grejanja uštede leti na grejanje pa im računi uz klimu jedva prelaze 3.500 dinara, ali zato zimi računi idu i do vrtoglavih 9.000 (u zavisnosti od grejnog tela koje se koristi). Nama je na infostan, kablovsku i internet za mesec dana bilo potrebno 9.340 dinara. Za hranu je ostalo 10.000 dinara što je sasvim u redu za jedno dvočlano domaćinstvo.

Mesečna članarina u teretani košta 3.000 dinara, dok je za odlazak u bioskop i pozorište potrebno oko 4.000 samo za jednu osobu. Na piće i odlazak na ručak potrošili smo 6.000 dinara, pa nam jeza kupovinu neke nove odeće ili obuće ostalo nešto manje od 2.000.

Nekako smo na kraju uspeli da izađemo na kraj sa troškovima i da ne diramo deo koji smo otavili kao štednju, ali ne znamo da li bi to uspelo u svim okolnostima.

LJUBAVNI horoskop za narednih 9 GODINA! Evo kakva vas SUDBINA čeka…

Kana je savetovala je da svakog dana proveravate račune koje imate i da pratite stanje. Pišite sve vaše troškove koje imate u toku meseca i videćete gde možete da uštedite i koji troškovi vam nisu neophodni. Novac koji želite da uštedite ostavite odmah po strani kako ga ne biste uopšte uzimali u obzir pri planiranju troškova.

euro

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U Srbiji je prosečna plata u aprilu ove godine iznosila 49.421 dinar. Onima koji žive kao podstanari biće malo teže da se uklope u ovu računicu jer im na kiriju ode mnogo više. isto je i sa onima koji imaju kredit za stan, ali ukoliko plaćate samo režije (struju, vodu, kablovsku, internet, telefon) onda imate šanse da uštedite godišnje i do 118.608 dinara što će vam biti dovoljno za porodično letovanje.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf/dailymail.co.uk)