1.JANUARA 2018. JE VUČJI MESEC: Svi strepe od kobne noći u kojoj su se dešavale KATASTROFE velikih razmera (VIDEO)

vuk

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Prema izveštajima NASE, prvi januarski pun Mesec – poznatiji i kao vučji Mesec – pojaviće se 1. januara i to će biti pravi supermesec, prenosi CNN.

To će biti prvi mesec takve vrste u 2018. godini, a sledeći će se desiti samo nekoliko nedelja kasnije.

Supermesec je pojava kada Mesec izgleda veći i svetliji na nebu. Tokom tog perioda Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto svetliji od tipičnog punog Meseca.

On se obično pojavljuje na svakih 13 meseci, stoji u pisanju NASE. Ako propustite ovaj super mesec, sledeći ćete moći da vidite već 31. januara. U nekom trenutka on će više ličiti na plavi super mesec.

NASA to naziva drugim punim Mesecom i to se dešava na svake dve i po godine.

Super mesec koji se očekuje 31. januara, biće potpuno lunarno pomračenje, kada se Zemlja, Sunce i Mesec poređaju na takav način da Zemlja blokira sunčevu svetlost.

PRVA ISPOVEST IVANE PANZALOVIĆ NAKON TRAGEDIJE: Verenik joj pucao u glavu, za dlaku izbegla smrt!

Mesec neće biti izrazito svetao, a NASA kaže da može da poprimi i “crvenkastu nijansu”.

Ove promene na nebu biće vidljive iznad zapadnog dela Severne Amerike preko Tihog okeana, pa sve do istočnog dela Azije.

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermeseca i velikih zemljotresa.

Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe — kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. — uzročno povezane sa 1—2 sedmičnim periodom oko supermeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara severoistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermesecom.

(NEDELJNI HOROSKOP od 31.12.2017. – 6.1.2018. (POSAO, LJUBAV, ZDRAVLJE)

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)