ZAPAKOVANA SALATA U KESAMA: Ne slutite kakva OPASNOST preti iz nje

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Najnovije istraživanje pokazuje da pokidano lišće u kesama salate koja se prodaje u marketima povećava rizik od salmonele!

Naime, sok koji ispušta to oštećeno lišće dramatično pogoduje rastu rizika od trovanja hranom, ali i razvoju bakterija. Zbog toga stručnjaci apeluju na potrošače da po svaku cenu izbegavaju već spremljene salate, a ako su već primiorani da ih kupe, da ih dobro operu i da ih ne drže na toplom mestu.

U testovima su korišćeni rimska salata crvene boje, salata hrastovog lista, spanać, blitva i još mnogo zeleniša koji se inače nalazi u ovakvim miksovima u plastičnim kesama. Ispostavilo se da u takvom pakovanju salmonela buja i širi se preko celih listova pa do same plastične kese.

– Čak i najmanja količina soka koju pušta oštećeno lišće pogoduje razvoju patogenih bakterija – upozorava dr Primroz Friston koja je i radila na ovom istraživanju.

Svake godine se samo u Ujedinjenom Kraljevstvu desi preko 500.000 slučajeva trovanja hranom. Najveći krivac je meso, ali u stopu ga prati povrće, voće i orašasti plodovi.

– Izbegavanje svežih proizvoda svakako nije rešenje, ali ukoliko je moguće, gledajte da ne kupujete zapakovano povrće i da ga dobro operete pre konzumiranja – čak i one koji su već oprani. Uz to, svakako sve te namirnice držite u frižideru – poručuju na kraju autori istraživanja.

(Dnevne.rs/Žena.Blic.rs /Izvor:telegraph.co.uk)