VIRUSNE INFEKCIJE HARAJU SRBIJOM: Evo šta stručnjaci predlažu (INFO)

bolest

Foto: Dnevne.rs /pixabay

VIRUSNE infekcije gornjih disajnih puteva praćene povišenom temperaturom, kijanjem, kašljanjem i slinavljenjem napunile su čekaonice i ambulante domova zdravlja. Najveće gužve su kod pedijatara koji dnevno pregledaju oko 60 mališana.

Doktorka Radmila Kosić, pedijatar Doma zdravlja Zvezdara, kaže da je reč uglavnom o deci starosti oko godinu dana koja su u septembru pošla u vrtić:

– S obzirom na to da je reč o virusnoj infekciji osnovna mera lečenja koju primenjujemo jeste izolacija deteta iz kolektiva, jer ova vrsta infekcije traje najmanje nedelju dana i to ako dete ima idealne uslove nege kod kuće.

Tople supe, što više voća i tečnosti najvažnije su mere za opravak najmlađih. Od podjednakog značaja jeste i redovno čišćenje nosa, jer se na taj način sprečava nastanak bakterijske infekcije.

[adsenseyu4]

– Moj savet je da sve majke ili očevi koji mogu da čuvaju decu do treće godine to i rade, jer deca mlađeg uzrasta imaju mnogo slabiji imunitet i umesto socijalizacije u kolektivu, na kojoj roditelji bespotrebno insistiraju, ona provedu period od oktobra do juna po domovima zdravlja i kod kuće bolesna – priča dr Kosić.

Starija, školska deca tokom proteklih nedelju dana kod lekara su odlazila najčešće zbog povišene telesne temperature, praćenje prolivom i povraćanjem:

– Reč je o stomačnom virusu, koji se, takođe, brzo širi u kolektivu, ali je on već na izmaku tako da ne očekujemo porast broja pacijenata – napominje dr Kosić.

Među odraslima situacija je slična kao i kod dece:

– Povećan broj pacijenata koje pregledamo ovih dana su uglavnom roditelji dece predškolskog uzrasta, jer oni najpre budu inficirani – kaže dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac.

[adsenseyu1]

– Za razliku od najmlađih, kod kojih respiratorna virusna infekcija spontano prolazi, kod 70 odsto odraslih ona se udružuje sa pojavom bakterija i prerasta u bronhitis i bronhopneumoniju.

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva najteže pogađaju starije od 65. godine, jer kod velikog broja njih napadaju pluća i uzrokuju pneumoniju.

– Upala pluća kod najstarijih pacijenata može dugo da bude prikrivena jer često izostanu kašljanje i slinavljenje i praćena je blago povišenom telesnom temperaturom – objašnjava dr Dimitrijević. – Tek pojava opšte slabosti i otežanog disanja dovodi ih kod lekara i tada je potrebno uraditi biohemijsku laboratoriju, rendgen pluća i isključiti druge prateće bolesti da bi se odredila najefikasnija terapija.

(Dnevne.rs /Izvor:I. Kovačić,Novosti.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]