URADITE SAMI I UŠTEDITE: Evo kako napraviti kuglice za mašinu za suđe i čišćenje WC šolje! (UPUTSTVO)

sredstvo-ciscenje

Foto: mariasself.com

Ove kuglice za mašinu za suđe imaju više namena, a sa njima možete očisiti i WC šolju.

Pravite ih na nekoliko načina. Niko ne voli da se saginje i čisti WC šolju – jedan od najružnijih poslova kada je u pitanju čišćenje kupatila. A šta ako možete samo ubaciti kuglicu koja će se zapeniti i šolja je čsita za tren? Uz to te kuglice mogu da operu i suđe u mašini (potpuno bezbedno).

Fantastična ideja za sve one koji mrze kad im zamagle stakla u kolima (VIDEO)

Ko bi rekao, ali možete ih napraviti sami i to vrlo jednostavno. Donosimo dva načina pripreme, s tim da preporučujemo da samo prvi koristite za mašinu za suđe, dok je drugi isključivo za čišćenje WC šolje.

[adsenseyu4]

Najjednostavniji recept za kuglice za čišćenje

2 šolje sode bikarbone 1/4 šolje gorke ili krupne morske soli 8 do 9 kašika tečnog deterdženta za suđe Kalupi za mafine

Foto: mariasself.com

Papirne korpice za mafine Pomešajte sodu bikarbonu i so. (Soda bikarbona na prirodan način napada nakupljenu prljavštinu, a gorka so je rastvara i pomaže da otčepite odvode). U mešavinu lagano dodavajte deterdžent za suđe, kašiku po kašiku, mešajte neprestano dok mešavina ne dobije teksturu mokrog peska. Stavite korpice u kalupe za mafine, pa uspite i utisnite smesu u korpice (rasporedite ravnomerno).

Ostavite da se osuše preko noći. Posle lagano izvadite kuglice iz kalupa i korpica, pa ih čuvajte u velikim teglama, dobro zatvorenim. WC šolju čistite (čak i ako je začepljena) tako što samo ubacite “bombicu” u šolju u uspete 4 šolje vruće vode.

[adsenseyu1]

Ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći. Posle samo povucite vodu. (Ako ih koristite umesto tableta za mašinu za suđe samo ubacite jednu kuglicu u pregradu za tabletu i uključite mašinu kao i obično).

Foto: mariasself.com

Mirisne bombice za čišćenje Ove bombice/kuglice su malo drugačije, odlično uklanjanju prljavštinu i loše mirise. 1 šolja sode bikarbone 1/4 šolje limunske kiseline 1/2 kašičice sirćeta 1 kašika hidrogen peroksida 15 do 20 kapi eteričnih ulja po izboru Pomešajte u posudi sodu bikarbonu i limunsku kiselinu.

Posebno pomešajte sirće i hidrogen peroksid, pa to lagano dodavajte, kap po kap, u mešavinu sa sodom bikarbonom. (Ako dodate svu tečnost odjednom dobićete penastu reakciju i uništiti smesu). Na kraju dodajete eterična ulja.

[adsenseyu1]

Kašikom oblikujte kuglice i redajte ih na tepsiju oboloženu papirom za pečenje. Možete kuglice poprskati mešavinom jednakih delova sirćeta i vode da biste stvorili neku vrstu korice na kuglicama. Ostavite ih da se suše bar 4 sata ili preko noći. Čuvajte u teglicama i povremeno po jednu ubacite u WC šolju i ostavite da deluje, pa posle samo povucite vodu.

Tablete za mašinu za suđe 1 ½ šolja sode bikarbone 3/4 šolje limunske kiseline Po 30 kapi eteričnih ulja lavande, limuna i peperminta   Pomešajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu. Eterična ulja dodavajte lagano, malo po malo. Ako je potrebno dodajte i sasvim malo vode, ali radite lagano da ne bi došlo do pojave pene. Mešavinu rasporedite u kalupe i ostavite da se suši 6 sati.

Možete ih koristiti i za čišćenje WC šolje.

[adsenseyu5]

Pročitajte više na: http://receptii-i-ideje.blogspot.com/2015/04/uradite-sami-i-ustedite-napravite.html

[adsenseyu2]