UPOZORENJE LEKARA: Čuvajte se, večeras je najveći rizik da se razbolite od GRIPA! (SAVETI)

sestra

Foto ilustracija: Dnevne.rs pixabay

U odnosu na prošlu nedelju, broj onih sa simptomima gripa i respiratornih infekcija veći je za oko hiljadu, pa je tako do sada registrovano 4.253 pacijenata i to najviše male dece do četiri godine.
 Prema podacima Instituta “Batut”, pored najmlađih, grip najčešće napada i decu školskog uzrasta, dok je među obolelima namajnje radnoaktivnog stanovništva.Od svih potvrđenih virusa gripa najviše je rasprostranjen A H3N2 i to u 80 odsto slučajeva.

[adsenseyu4]

– Ovaj virus, poznatiji kao Honkoški grip, prisutan je u raznim varijantama još od 1968. godine. Za njega je karakteristično da se na desetak godina pojavljuje u jačem obliku, jer se njegov antigen menja.

Prošle godine intenzitet virusa je bio nizak, ali zato ove godine možemo da očekivati jaču epidemiju. Zbog toga svi treba da budu na oprezu i vode računa – upozorava dr Radmilo Petrović, naš poznati epidemiolog.

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Okupljanje na slavama najveći rizik

Iako danas najveći broj ljudi slavi Svetog Nikolu, ovaj datum je, međutim, prekretnica kada je u pitanju grip.

– Od ovog dana uvek se beleži povećanje broja obolelih, a nakon ove slave imamo još i Novu godinu i Božić, kada se takođe beleži porast pacijenata sa simptomima gripa. Slave i okupljanja u zatvorenim prostorijama uvek su doprinosile da se virus među ljudima brzo širi. Svaka epidemija gripa krenula je upravo iz zatvorenog prostora, tačnije iz školskih klupa, gde deca ovaj virus prenose u svoje domove – objašnjava dr Petrović.

[adsenseyu1]

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji.

Pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi.

Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Kad je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti marmicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe.

Ukoliko naglo, za nekoliko sati, dobijete visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i budete jako iznemogli, obevezno posetite lekara, jer su to sve simptomi gripa.

[adsenseyu5]

Aktivnos gripa u Evropi

Grip je nastavio da se prenosi po Evropi.

Većina zemalja je i dalje registrovala nizak stepen aktivnosti virusa, međutim, povećava se broj zemalja koje su zabeležile srednji nivo aktivnosti, dok je Gruzija prva zemlja Evrope koja je svoju registraciju predstavila kao visok nivo aktivnosti.

Virusološka potvrda ovog porasta je evidentna. Od svih briseva koji su ispitivani na virus gripa u 28 odsto slučajeva je potvrđen grip.

(Dnevne.rs /Izvor: Sonja Todorović, Blic)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]