Uočite simptome na vreme: Vaše telo vas upozorava, na vama je da ga slušate!

noge
Izuzetno je bitno da uočimo simptome na vreme kako bi svom telu pružili ono što mu nedostaje. Na taj način imamo manje mogućnosti da se razbolimo

Ljudsko telo je najbolji mehanizam koji nam na razne načine može signalizirati kada mu nešto ne odgovara i koji mu to vitamini nedostaju. Čovek u današnje vreme živi brzo i u skladu sa tim hrani se hranom punom veštačkih dodataka, konzervansa i sa malo vitamina. Upravo ovakav način ishranedovodi do određenih nus pojava u našem organizmu.

KARDIOHIRURG: OVA VRSTA HRANE UZROKUJE MOŽDANE I SRČANE UDARE (VIDEO)

Ovo su načešći simptomi i načini na koje probleme otkloniti:

1. PUKOTINE NA RUBOVIMA USANA (ŽVALE) 

Najčešći uzroci pojave žvala su nedostatak vitamina B, neke bolesti želudca sa pojavom pojačanog lučenja želudačne kiseline, spušten zagriz, anemija, loši higijenski uslovi, kod dijabetičara i slično.

Foto-ilustracija: Foter.com / Cobalt123

U večini slučajeva u pitanju je nedostatak gvožđa, cinka i vitamina B.

Ono što je rešenje u ovakvim situacijama jeste konzumiranje tofua, kvinoje, posnog sira, blitve, kikirikija, suvih kajsija i svih vrsta semenki.

2. CRVENI OSIP NA LICU KOJI SE PERUTA I/ILI PREVELIKO OPADANJE KOSE

[adsenseyu1]

Ukoliko imate ovakve simptome na licu sigurno vam nedostaje biotin.

Rešenje za ovaj problem jesu kikiriki, bademi, blitva, kozije mleko, jogurt, paradajz, luk, orasi, mleko, banane, avokado i pečurke.

Foto-ilustracija: Profimedia

Niske temperature u zimskom periodu u značajnoj meri pogoršavaju niz oboljenja kože, naručito lica.

Ono što može dovesti do opadanja kose je: bolest ili teža operacija, bolesna štitna žlezda, pilule za kontracepciju, porođaj, lekovi, infekcije na koži, dijabetes…

Evo koji simptomi koji ukazuju na pojavu raka u organizmu (INFO)

3. CRVENE ILI BELE IZRASLINE KOJE LIČE NA AKNE (na obrazima, rukama, kukovima)

Crvene i bolne upale na koži mogu biti znak neravnoteže hormona ili nedostatak esencijalnih masnih kiselina, odnosno vitamina A i D.

Foto: Profimedia

Rešenje za ovaj problem jeste unošenje zdravih masti, više koštunjavih plodova i semenki poput lana. Važan je i unos zelenog povrća, ali i šargarepe i paprike.

4. UTRNULOST RUKU, STOPALA I DRUGIH DELOVA TELA ILI PECKANJE

Osećaj ukočenosti, privremeni gubitak osećaja u rukama i nogama, načešće su znak manjka folne kiseline, odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Ono što se preporučuje kako bi rešili ovaj problem jeste konzumacija spanaća, špargle, mlečnih proizvoda i cvekle.

[adsenseyu1]

5. GRČEVI U MIŠIĆIMA, PROBADAJUĆA BOL (u nožnim prstima, listovima)

U pitanju je zasigurno nedostatak magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Simptomi kao što su podrhtavanje kapaka i grčevi u mišićima se rešavaju uzimanjem minerala koji vam nedostaju.Ukoliko trenirate može doći do pojačanog gubitka ovih minerala jer se previše znojite.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Rešenje ovog problema je korišćenje namirnica poput koprive, algi, banana, zelenog povrća, badema, lešnika, semenki, oraha, trešnja, jabuka, grejpfruta…

(Telegraf.rs / Izvor: atma.hr)