U ITALIJI LEGALIZOVANA MARIHUANA: Dozvoljeno uzgajanje i korišćenje u terapeutske svrhe (INFO)

marihuana

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Zakon će naime tolerisati ljude koji uzgajaju marihuanu u terapeutske svrhe – sa dozvolom, ali ne i one koji kanabis sade na terasi

Italijanska vlada je danas prihvatila uredbu kojom se dekriminalizuje niz malih prekršaja, među kojima kršenje uslova korišćenja marihuane u terapeutske svrhe.

– Ne radi se o dekriminalizaciji prekršaja za one koji uzgajaju marihuanu na terasi, već bi kaznena dela postala administrativni prekršaji za one koji su dobili dozvolu za uzgoj marihuane u terapeutske svrhe, a ne poštuju dobijena uputstva – rekao je Andrea Orlando, ministar pravosuđa.

[adsenseyu5]

Oni koji nemaju specijalnu dozvolu za uzgoj marihuane u terapeutske svrhe će biti kažnjeni novčanom i kaznom do godinu dana zatvora.

Ta reforma trebalo bi da rastereti kazneni sastav, kako bi sankcije bile delotvornije. Tako će i vožnja bez vozačke dozvole, ali ne i ponavljanje tog prekršaja, preći iz kategorije kaznenog dela u administrativni prekršaj, iako kazna postaje veća. Do sada je iznosila od 2.200 do 9.000 evra, a sada kazna ide i do 30.000 evra!

Uvrede, opscenosti, iskorišćavanje tuđe lakovernosti i falsifikovanje dokumenata prelaze takođe u područje administrativnih prekršaja.

Podsetimo, u julu 2015. godine više od 200 zastupnika je uložilo predlog zakona legalizacije uzgoja male količine kanabisa za ličnu upotrebu.

[adsenseyu1]

(Hina)