Trajno OŠTEĆENJE MOZGA, KOMA i SMRT: Ovaj TIHI UBICA preti VAŠEM DOMU! (INFO)

depresija

Foto: Thinkstock

Ugljen monoksid je teško primetiti, pa pažnju treba da usmerite na druge stvari koje pokazuju da je neko u svom domu izložen ovom otrovnom gasu

Ne prođe nijedna zima, a da ne čujemo kako je nekoga ubio ugljen monoksid, gas bez boje, ukusa i mirisa kojeg s dobrim razlogom nazivaju tihim ubocom – teško ga je primetiti. On se u prostoru skuplja ako su neadekvatne instalacije za grejanje, dimnjak nije očišćen ili je pogrešno postavljen, bojler za gas ne radi kako treba, kamin je neispravan, itd.

[adsenseyu5]

Nastaje kao rezultat nepravilnog sagorevanja drveta, prirodnog gasa, benzina… Udisanjem u zatvorenom prostoru dolazi do trovanja, a neretko i do smrti. Čovek zaspi, gas ispuni prostoriju i više se nikad ne probudi. Naime, on se veže za hemoglobin u krvi i onemogućava prenos kiseonika po telu, a znamo kako bez kiseonika života nema.

Kako je ugljen monoksid teško primetiti, pažnju treba da usmerite na druge stvari koje pokazuju da je neko u svom domu izložen ovom otrovnom gasu. U zavisnosti od koncentracije, javljaju se: glavobolja, vrtoglavica, mučnina,lupanje srca, nizak krvni pritisak, šum u ušima, zbunjenost, oslabljeno prosuđivanje, dezorijentiranost, gubitak volje za sve oko sebe, čudno ponašanje, kratak dah, nesvestica, koma, smrt.

[adsenseyu1]

Dugotrajna izloženost malim količinama ponekad izaziva trajno oštećenje nervnog sistema. Prva pomoć kod trovanja je hitan izlazak iz kuće na sveži vazduh, a ponekad je presudno i davanje veštačkog disanja do dolaska hitne pomoći. Sve prozore i vrata dobro je otvoriti da se kuća provetri.

Stručnjaci upozoravaju da do pojave simptoma ne mora da dođe kod nekoga ko je pio alkohol ili ako spava u trenutku sakupljanja gasa u prostoriji, odnosno ljudi mogu da umru, a da ranije nisu imali nijedan simptom. Takođe, u zavisnosti od vremena izloženosti i koncentracije ugljen monoksida moguće je i trajno oštećenje mozga.

Znači, ako primetite kako vam se nakon dolaska kući javlja glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje itd. proverite sisem grejanja vazduha i vode. Ako imate gas, pozovite stručnjaka koji će da pregleda instalacije ili dimnjačara da pregleda dimnjak. Ustvari, njih bi svakako periodično morali da angažujete kako biste bili sigurni da je sve u redu, posebno ako imate stare uređaje.

Na tržištu postoji i detektor ugljen monoksida. Ovaj uređaj stavlja se u prostoriju u kojoj je sistem za grejanja, a preporuka je da stavite i u spavaću sobu. Ako detektuje gas u vazduhu, upaliće se glasan alarm.

(24sata.hr)