SVETLANI PEŠIĆ SU ZAMALO ODSEKLI NOGU ZBOG UJEDA OVE MUVE: Ima je po Srbiji, ovako je možete prepoznati (INFO)

senka

Foto: Dnevne.rs/Dalibor Ogrizović

Buba je mala, slična mušici, a ubod kao od komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Pojavila 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba – “klintonka”

Mušice slične onim golubačkim počele su da se pojavljuju neposredno posle bombardovanja, otud i naziv “klintonke”. Iako deluju bezazleno, slučaj Svetlane Peštić pokazuje da mogu biti vrloopasne.

– Lekar mi je rekao, da nisam došla još sedam dana, morali bi da mi amputiraju nogu – priča zabrinuta Svetlana Peštić za Novosti i nastavlja:

Oko zgloba imam pet-šest uboda i prvo sam pomislila da me je ujeo komarac, jer u početku na to liči. Međutim, uveče je toliko buknulo da sam morala da odem u dežurnu službu KBC “Bežanijska kosa”. List na nozi je otekao i postao ljubičast, koža tvrda i vruća i sve to je počelo da se širi i zahvata i butinu. Izgleda da su se upalile i limfne žlezde.

[adsenseyu1]

Svetlana Peštić kaže i da je pre petnaest dana ista buba ujela dok je bila na placu i da je i tada imala reakciju, ali mnogo blažu.

Mislite, ujela vas buba, nema veze, ali dođete u situaciju da zbog toga završite kod lekara, sa ozbiljnim zdravstvenim problemom – navodi Svetlana za “Novosti”.

Foto: Pixabay

 

Ovo nije prvi put da “klintonke” kidišu na građane. Još onda je dermatolog dao savet kako da se sačuvate od ove pošasti.

[adsenseyu6] —Dermatolog dr Gorana Isailović objašnjava da se radi o nekoj vrsti mušica, sličnoj golubačkoj koja, međutim, ima drugačiji usni aparat.- Zbog toga njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva.

Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru – savetuje dr Isailović.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da svake nedelje u ordinaciju dođe po nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima.

Teško je proceniti koji je insekt u pitanju. Za mnoge ne znamo ni kako se zovu, znamo samo da su im ujedi toliko snažni da prodiru u duboke slojeve kože i tkiva i uzrokuju jaka zapaljenja – kaže dr Dimitrijević i objašnjava da se poslednjih godina javljaju ljudi koji sumnjaju da ih je ujela mušica u narodu poznata kao klintonka.

To su mušice koje su se nekada nalazile pored konjušnica, a sada su se razmnožile, pa ih ima svuda, posebno pored reka – kaže dr Dimitrijević. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge.

GOLUBAČKA mušica je vrsta insekta karakteristična za područje Srbije, a posebno za opštinu Golubac, po kojoj je i dobila ime.

Reč je o relativno nepoznatoj vrsti, koja je u 19. i prvoj polovini 20. veka izazivala pomor stoke.

Gotovo je potpuno nestala posle izgradnje hidroelektrane “Đerdap”, da bi se ponovo pojavila 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba – “klintonka”.

Buba je mala, slična mušici, a ubod kao od komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)