STRUČNJACI TVRDE: Možete da oslepite ako cedite bubuljice i čupate dlake na ovom delu lica!? (INFO)

lice

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Ovaj deo lica je prepun krvnih žila koje su povezane direktno s mozgom.

Lekari upozoravaju na tzv. trougao smrti na licu – područje koje je vrlo osetljivo i na kojem ne biste smeli da cedite bubuljice ili čupate dlačice.

Radi se o području od središta između obrva pa do kraja usana (levo i desno). Područje obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos, te deo čela koji se nalazi iznad korena nosa.

PROČITAJTE JOŠ

TUGA: Preminuo Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova! (FOTO)

Taj deo lica je prepun krvnih žilica koje su povezane direktno s mozgom i ako se stvori bilo kakva infekcija i uđe u krvotok, do mozga dođe vrlo brzo.

Novo upozorenje usledilo je nakon slučaja žene koja je istiskivala ono za šta je verovala da je bubuljica i time je samo sebi zakomplikovala život.

Zapravo je imala celulitis – bakterijsku infekciju koja se širi kožom i potkožnim tkivom, a može da zahvat limfne žile i uđe u krvotok.

Kada jednom uđe u krvotok, širi se celim telom, a kada nastane na licu lako može da dođe do mozga. Ponekad se dogodi da celulitis izazove odumiranje tkiva.

Kejt Vrajt nije to bilo ni na kraj pameti dok je istiskivala ono što je izgledalo kao bubuljica kod obrve. U roku od sat vremena lice joj je postalo natečeno i bolno.

Potražila je pomoć lekara i ispostavilo se da to nije bila bubuljica već teška infekcija koja može biti smrtonosna ako se lek ne primi na vreme.

darko

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

– Otišla sam u hitnu i rekli su mi da imam teški oblik celulitisa izazvanog stafilokokom koja prodire duboko u stanično tkivo.

Budući da se nalazio na mojem licu, postojao je veliki rizik da mi se proširi na mozak ili na oči, što bi rezultiralo slepilom – ispričala je Katie.

Uzrok infekcije u njenom slučaju je verojatno prljava šminka koja se nalazila na području trougla smrti na licu.

   

Dnevne.rs, 24sata.hr, M. I.