SRPSKI VIRUSOLOG OTKRIVA KAKO SE LEČITI OD KORONA VIRUSA! Nestaje za pola sata na 56 stepeni, a uništava ga obična DEZINFEKCIJA (INFO)

Foto: Dnevne /pixabay

Zašto je tako, pitali smo prof. dr Nadu Kuljić Kapulicu, virusologa, koja se s njima prvi put srela početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su ih dijagnostikovali na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Većina pacijenata ima samo blaže simptome, poručuju stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije. Poređenja radi, stopa smrtnosti kod sezonskog gripa je oko 0,1 odsto i oko 400.000 ljudi umre od gripa svake godine.

“COVID-19 je najnoviji korona virus koji je uzročnik trenutne epidemije koja se proširila svetom iz Kine. Najčešće izaziva respiratornu bolest koja je slična gripu”.Ona ističe da su svi virusi koji imaju spoljašnji omotač oko svoje čestice osetljivi.

“Korona virusi spadaju u ovu kategoriju! Zna se da su izuzetno osetljivi na visoku temperaturu, dok, s druge strane, dobro podnose nisku temperaturu, tako da se i čuvaju na niskim temperaturama. Oni gube infektivnost za pola sata na plus 56 stepeni. Kod niske vlažnosti i više temperature još brže prestaju da budu infektivni.

Uništavaju ih standardna dezinfekciona sredstva, s tim da bolje podnose kiselu sredinu (pH 6 – 6.5). Brzo ih neutrališe i UV zračenje”, navodi doktorka Kuljić Kapulica.

(Dnevne.rs/kurir /blic.zenaV.N)