SPECIJALISTA UROLOGIJE POTVRDIO: Korona opasna za plodnost, mladi najviše ugroženi

horoskop

Foto: pixabay

Naučnici iz Vuhana, objavili su istraživanja o uticaju koronavirusa na plodnost muškaraca.

Oni tvrde da su pronašli mnogobrojne dokaze o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida i njihovom manjem broju. Još uvek ne znamo mnogo o dugoročnim posledicama, ali se o ovome sve više govori.

“Testis, kao žlezda odgovorna za plodnost muškarca, bogata je AC2 receptorima. Testis sadrži tri tipa ćelija, i svi sadrže te receptore koji su prijemčivi za ovaj virus”, rekao je za 150 minuta Prve TV Đorđe Aleksić, specijalista urologije.

Da li se sa ovim problemom češće suočavaju mlađi ili stariji?

PROČITAJTE JOŠ

DOKTOR BRANIMIR NESTOROVIĆ TVRDI: Žena treba da je malo luda, da ti gricka džigaricu (INFO)

Koronavirus može napasti čoveka u svakoj dobi, ali posledice su različite. Ako napadne čoveka van reproduktivnog perioda, tu su manje posledice. Problem je u napadanju mlađe populacije, jer je upravo ona ta koja sa oštećenim testitima može da ima problema u budućnosti”, objašnjava.

Dodao je i to da, bar tri meseca nakon infekcije, nije potrebno ni proveravati da li ima problema sa spermatozoidima, jer će nalaz gotovo sigurno biti loš. Ukoliko posle prva tri meseca rezultati nisu dobri, rade se ponovo za tri meseca.

Takođe, težina posledica zavisi i od težine bolesti.

“Jedan testis je u stanju da dnevno napravi nekoliko desetina miliona spermatozoida. Ukoliko nije bilo teže kliničke slike, velika je šansa da muškarci neće imati veće posledice.

PROČITAJTE JOŠ

KAZNE IDU I DO 50.000 DINARA! Ističe rok za plaćanje poreza, a to što nije stiglo rešenje nije i opravdanje (INFO)

-Ipak, ako su muškarci bili na respiratoru ili dugo u bolnici, postoji velika šansa za trajno oštećenje”, kaže Aleksić.

Ističe i da je test DNK fragmentacije spermatozoida veoma važan za one koji su preležali koronu, a imaju problema sa spermatogenezom.

 

(Dnevne.rs/b.92)