SIGURNO JE JEDETE: Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi! (INFO)

tanjir
Nalazi se u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je prisustvo akrilamida, hemikalije koja nastaje u hrani, a povećava rizik razvoja raka. On se nalazi u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem.

Stvaranje ove hemikalije zavisi i od temeperature kojom se namirnice obrađuju, odnosno što je veća temeperatura ili duže traje termička obrada, to je veća koncentracija. Nije pronađena u hrani koja se dobija kuvanjem ili se uopšte ne obrađuje. Nova britanska studija je pokazala da potapanje krompira u vodu pre prženja znatno umanjuje udeo ove hemikalije.

Potapanje u trajanju od dva sata je smanjilo za čak 48%, dok je posle 30 minuata opao za 38%. Treba napomenuti i da je smanjenje moguće samo ako se prži do svetlije boje.

HOROSKOP ZA SUTRA (14. oktobar 2018.): Škorpija potpisuje odličan ugovor, Strelac se svađa, Ribe čekaju ljubavne promene (ASTROLOGIJA)

Testovima na životinjama je uvrđeno da izaziva tumor, dok Britanski proizvođači već moraju da menjaju način pripreme hrane.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

Comments are closed.