SEZONA PREHLADA I VIRUSA: Ruski doktor edukuje roditelje kako da zaštite decu na pravilan način

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug.

Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

NAUČNIK NASA UPOZORAVA: Zemlja će uskoro biti u LEDENOM ZAGRLJAJU! (VIDEO)

Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gde hrle u igraonicu ‘pošto je napolju hladno’Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili napolju.’ ‘Zašto?’ ‘Paaaa, hladno je.‘ Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje deteta’ ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dete lepo obučeno pa ne može napolje.

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

  • Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.
  • Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusaopstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

  • Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

„Držite se ovih granica“, kaže on, “Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte!”

  • Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).
  • Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodomSlani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

KNJIŽEVNIK MATIJA BEĆKOVIĆ: Recite mi Crnogorci zašto živite u Srbiji, kad je Srbija okupator?

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se poslednjih godina sve češće nose maske (odbijam da zamislim decu pod maskama kako čilo trčkaraju u tržnom centru!). Maska, međutim, ne spasava zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav, rekao je dr. Komarovski i dodao:

„Masku nosi oboleli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost. Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije. Verovatnoću obolevanja umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmeh i vedro raspoloženje”.

(Dnevne.rs/Izvor: Stil/Superžena)