SAZNAJTE GDE SE KRIJE RAK KOŽE I KAKO GA LOCIRATI

0pregled

Da biste pobedili melanom, morate da ga tražite na nekim neuobičajenim mestima.

Zavirivanje u pupak i nije tako suludo kao što zvuči. Samo pitajte dr Vivijen Bakej, dermatologa iz San Antonija. „Oko 50 0dsto melanoma ne počinje promenama prethodno postojećeg mladeža,“ kaže ona.

Još jedna stvar čini melanom jako neugodnom bolešću: on se može kriti na najneverovatnijim mestima, čak i na noktima i u očima.

Leđa

Otkrivanje: Osim redovne godišnje posete dermatologu, kada bi trebalo pogledati čitavu kožu, pregledajte sami svoja leđa pred ogledalom jednom mesečno ili zamolite svog partnera da to učini. „Ne preporučujem preglede češće od jednom mesečno jer ćete teže uočiti neku promenu ako nešto gledate svakodnevno,“ kaže dr Perlis. Ako ste jako maljavi, zamolite partnera da vas pogleda odmah nakon tuširanja, jer se promene na maljavoj koži lakše uočavaju kada je ona mokra. Fotografišite sumnjive mladeže i mrlje na koži pa ih uporedite sa nalazom od sledećeg meseca. Pratite svaku sumnjivu promenu po ABCDE formuli koju je dalo Američko udruženje za rak kože. Pod A se ovde podrazumeva Assymetry – asimetija (svaka asimetrična promena je sumnjiva).

[adsenseyu1]

B znači Border – ivica (treba obratiti pažnju na ivice pigmentne promene, da li su ravne i jednake, ili ne). C označava Color – boju (obični, benigni mladeži su obično ravnomerno obojeni, maligni su naprotiv češće višebojni). D predstavlja Diameter – prečnik promene (najsumnjivije su promene veće od 6 mm). E predstavlja Evolving – menjanje mladeža tokom vremena (podrazumeva se promena bilo koje osobine, veličine, boje ili oblika). Ako vam je nešto sumnjivo, javite se dermatologu. Naročito ne oklevajte ako imate neku ranicu na koži koja nikako ne zarasta.

Zadnjica

Otkrivanje: Ni vežbanje joge sa ručnim ogledalcem neće vam pomoći da uočite rak kože između guzova. Umesto toga, pratite simptome koji mogu da uključuju uvećane limfne čvorove u blizini anusa, zatvor, krvarenje, bol, svrab, ili osećaj da stalno imate nagon na stolicu. Ovi znaci ne ukazuju samo na melanom, već ih mogu uzrokovati i druga stanja kao što su hemoroidi ili rak debelog creva. Ako imate ove simptome, ili promene u učestalosti stolice koje traju više od nekoliko dana, javite se lekaru.

Glava i vrat

Otkrivanje: „Svaki put kad odete na šišanje, zamolite frizera da vam dobro pogleda kožu glave i upozori vas ako na nekim delovima ona izgleda drugačije nego na ostalim,“ kaže dr Perlis. Zamolite ga i da vam pogleda kožu zadnje strane vrata i iza ušiju. Ako nađe bilo šta neobično, odmah se javite dermatologu.

Nokti

Otkrivanje: Rak kože ostavlja određene tragove na noktima na koje treba obratiti pažnju. Jedan od njih je krvarenje ispod nokatne ploče koje ne bledi. Zato, ako imate plavu ili crnu mrlju ispod nokta, koja traje dva meseca ili duže, ili ako se uopšte ne sećate da ste se tu udarili, pozovite dermatolga.

[adsenseyu1]

Isto važi i ako uočite braon mrlju koja se ispod nokta širi ka korenu, kaže dr Perlis. Još jedan važan znak je braon crna, vertikalna traka, koja se nalazi u oko dve trećine svih pacijenata sa melanomom nokta. Ako vidite nešto od ovoga, bolje je da vas pogleda dermatolog. I ako nije melanom, može se raditi o gljivičnoj infekciji. Redovno proveravajte i šake i stopala, obraćajući posebnu pažnju na kožu između prstiju.

Oči

Otkrivanje: Redovno dajte nekome da se duboko zagleda u vaše oči. „Posećujte oftalmologa jednom godišnje, da bi ste proverili unutrašnjost očiju,“ kaže dr Bakej. U međuvremenu, prilikom redovnog mesečnog pregleda svoje kože, pogledajte i svoje oči u ogledalu.  Rastuća crna tačka na dužici, ili promena oblika zenice, može ukazivati na rak. Još jedan znak upozorenja su i poremećaji vida kao što su smanjenej oštrine, bljeskovi ili „mušice“ pred očima. Ako vam se ovo dešava, odmah zakažite pregled kod oftalmologa.

(menshealth)