SAVET INFEKTOLOGA: Evo gde treba da čuvamo maske – svi pravimo ovu GREŠKU

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Jednom kad su naučnici svijetu poručili da su upravo maske onaj detalj koji nas može spasiti od zaraze, u njihovu su učinkovitost prestali dvojiti ne svi, ali jeste većina, pa i mnogi skeptici. Ipak, mnogi držeći se zaštitnih mjera rade, pa i na dnevnoj bazi, greške, koje bi mogle smanjiti učinkovitost njihove maske za lice.

Koji je najbolji način za čuvanje maski?

Stručnjaci su odgovorili i na to pitanje, a kratka upustva za sve koji se nalaze u dilemi.

Pokušajte da ih držati podalje od ostalih predmeta koje često dodirujete, a izbegavajte i dodirivanje rukama koje nisu potpuno čiste.

– Ljudi zaboravljaju na to da bi zaštitne maske u pravilu trebalo dirati isključivo tek opranim ili dezinficiranim rukama”, kaže infektolog Peter Čin-Hong.

PROČITAJTE JOŠ: Dr Pelemiš: Odmah da se analizira situacija, ako nema pomaka sledi POOŠTRAVANJE MERA

– Na primer, maske ne bih držao u fioci u kojoj čuvam donji veš ili onoj gde stoje kuhinjske krpe. Ali ne morate da razbijati glavu oko laboratorijskih uslova čuvanje… Najvažnije je da odredite mesto koje će biti rezervirano samo za njih – kaže stručnjak.

Ako imate poteškoća s maski ili ih redovno zaboravljate da ponesete pre izlaska iz stana, pobrinite se da mesto gde ih čuvate bude blizu izlaznih vrata.

Poželjno je i da, kad je reč o ljudima iz iste kuće, svako brine za svoju masku. Isto tako, da ih ne držite na istom mestu.

Ne zaboravite na pranje

Maske ne bi trebalo da nosimo “nezaštićene” u torbi, u džepu ili ruksaku gde mogu da dođu u dodir potencijalno kontaminirane predmete.

PROČITAJTE JOŠ: NOVO OTKRIĆE JE CRVENI ALARM ZA PUŠAČE! Najnovija studija razbija sve zablude o “zaštiti” od korona virusa

Čistim rukama stavite masku u zaštitnu kesu i tek onda u torbu. Možete je nositi i u posebnom neseseru.

Prilikom stavljanja, ne dodirujte centralni deo maske koji ide preko usta i nosa, već je hvatajte za vezice.

Maske koje se peru oprati nakon svakog nošenja, a one hirurške zameniti.

Perive maske sušite na suncu i prođite peglom pre korištenja.

 

 (Dnevne.rs/Kurir)

Be the first to comment on "SAVET INFEKTOLOGA: Evo gde treba da čuvamo maske – svi pravimo ovu GREŠKU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*