RODITELJI, OPREZ: Pojedine serije SIRUPA za SNIŽAVANJE TEMPERATURE kod DECE – POVUČENE su iz prodaje!

bolest
BEOGRAD – Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod dece, Efferalgan od 90 ml, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji.
Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod dece, Eferalgan povučene su iz predostrožnosti iz prodaje iz apoteka u Srbiji.

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva navodi se da je AMICUS koji je nosilac dozvole za ovaj lek povukao je iz prodaje sve sirupe na zahtev proizvodjača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod.

Agencija za lekove i medicinska sredstva saopštila je danas da su sirupi povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je u fabrici primećena nepravilnost, kao i da u analizama koje su radjene nije pronadjen kontaminiran lek. Kako se navodi, nisu primećene ni neželjene reakcije kod dece koja su koristila lek.

[adsenseyu1]

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine. Trenutno u apotekama u Srbiji nema Eferalgan sirupa. Reč je leku Eferalgan od 90 mililitara, jačine od 30mg/ml.

Pešićeva, međutim, tvrdi da roditelji čija su deca pila sirupe iz ove serije nemaju razloga za brigu, jer do danas još nije utvrđeno da je i sam lek ugrožen.

– Smatra se da je rizik minimalan. Ako dete nije imalo nikakve reakcije na lek, nema potrebe da se roditelji brinu. Ukoliko primete bilo kakve smetnje kod deteta, trebalo bi da se obrate s

[adsenseyu1]

(Agencija BETA)