RODITELJI OPREZ! Pet najčešćih simptoma korone kod beba i dece koji se razlikuju od onih kod odraslih

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Zabeležen je niz novih oblika i sojeva korona virusa širom sveta

Infekcije korona virusom šire se planetom iako smo svi svesni tri glavna simptoma kod odraslih, oni se mogu razlikovati kod beba i dece. NHS navodi da tri najčešća simptoma koronavirusa kod odraslih uključuju uporni kašalj, visoku temperaturu i gubitak ukusa i mirisa.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi da uradite test i izolujete se kako biste sprečili širenje virusa na druge. Stručnjaci su rekli da se smatra da simptomi dve nove varijante koje su otkrivene nemaju drugačije oblike od onih gore navedenih.

Međutim, smatra se da je varijanta koja je prvi put otkrivena na jugu Velike Britanije u septembru prenosiva do 74 odsto više od onih koje su već u opticaju – što znači da je veća verovatnoća da ćete se zaraziti virusom.

PROČITAJTE JOŠ: ‘DOBIJENO OD DR. TIODOROVIĆA’: Dr Kon na društvenoj mreži podelio potresan status dr Milene! (FOTO)

Mnogi ljudi su takođe asimptomatični, što znači da ne pokazuju simptome, a ukoliko imate decu, verovatno će, bez obzira na simptome koje imaju – vam ih preneti, u zavisnosti od starosti deteta. Prethodno je otkriveno da deca ne pokazuju iste “klasične simptome koronavirusa” kao odrasli. Evo šta biste trebali da proverite kod svoje dece?

1. Umor

Podaci iz aplikacije ZOE Simptom Tracker ranije su otkrili da većina dece koja su imala pozitivne testove na kovid-19 pati od umora. Otkriveno je da 55 posto dece ima ovaj simptom.

Postoji nekoliko načina na koje vaše dete može da reaguje ako je umorno, ali ukoliko je beba, to će biti teže uočiti. Neka deca mogu postati povučena, dok bi druga, posebno deca manjeg uzrasta, mogla biti sklona napadima besa i plaču.

2. Glavobolja

Drugi glavni simptom bila bi glavobolja, a 53 posto dece je ima. Ukoliko imate manje dete, teško ćete znati da li pati od glavobolje. CDC (Centar za kontrolu bolesti) u SAD takođe navodi glavobolju kao simptom kod dece i saopštio je da je važno pratiti njihovo ponašanje.

krv

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

On navodi da ukoliko vaše dete ima nov oblik glavobolje, trebalo bi da ga nadgledate. Profesorka En Mekgregor je rekla da većina dece godišnje ima jedanput glavobolju. Rekla je da mogu biti kraće kod dece i da mogu početi iznenada.

Profesorka Mekgregor dodaje da “glavobolja može potrajati i pola sata, s tim da se dete oseća dobro i igra se napolju kao da se ništa nije dogodilo”. Dodala je da glavobolje takođe mogu uticati na detetov stomak, pa ako kažu da ih boli, to može biti zbog glavobolje.

3. Groznica

Otprilike 49 procenata dece koja su pozitivna na kovid-19 imaju temperaturu. Ovo je takođe jedan od ključnih simptoma koji imaju odrasli.

Možete da proverite da li vaše dete ima temperaturu merenjem temperature. Kod odraslih i dece starije od tri meseca temperatura veća od 37°C smatra se visokom temperaturom. Kada dete ima temperaturu, važno je da bude hidrirano.

– Bebama treba davati puno tečnosti, kao što su majčino mleko ili adaptirano mleko – navodi NHS.

– Čak iako vaše dete nije žedno, pokušajte da ga naterate da pije malo i često da održava nivo tečnosti povišenim.

PROČITAJTE JOŠ ZBOG RUPE U ZAKONU VOZAČ AUDIJA NIJE UČINIO KRIVIČNO DELO? Okanović: “Saobraćajno zakonodavstvo je blago, ovo smatra prekršajem, u Nemačkoj bi se ovo tretiralo kao ubistvo

4. Bol u grlu

Studija ZOE Simptom Tracker App otkrila je da je 38 procenata dece s dijagnozom kovida imalo upalu grla. Uzrok upale grla kod dece je obično virusna infekcija.

5. Gubitak apetita

Svi znamo da deca mogu da se muče po pitanju hrane, ali ako vaše dete odgurne tanjir češće nego obično, to bi mogao biti znak da imaju kovid-19. Da biste ih ohrabrili da jedu, probajte da im smanjite zalogaje, tako da cela porcija ne deluje zastrašujuće.

Podaci iz aplikacije ZOE otkrili su da je 35 procenata dece koja su zahvaćena kovidom-19 iskusilo gubitak apetita. CDC ukazuje da će bebe mlađe od jedne godine koje su pozitivne na kovid verovatno imati ovaj simptom.

Ostali simptomi

Studija je takođe otkrila da 15 odsto dece koja imaju pozitivan test takođe ima neobičan osip na koži. CDC u SAD navodi razne simptome koje deca mogu imati ukoliko su pozitivna na Covid-19, a oni se razlikuju od smernica NHS.

CDC navodi sledeće simptome kod dece: Groznica ili jeza, kašalj, nasalna kongestija ili curenje nosa, gubitak ukusa ili mirisa, upaljeno grlo, kratkoća daha ili otežano disanje, proliv, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, umor, glavobolja, bolovi u mišićima ili telu, loš apetit ili loša ishrana.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/The Sun)