RECEPT NAŠIH BAKA: Ovako spremljena TURŠIJA, potrajaće vam do proleća!

tegla

Foto: printscreen/youtube

Staro verovanje kaže da je najbolje za Miholjdan (12. oktobar) staviti turšiju.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta 9%
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…

Priprema: Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu…

PROČITAJTE JOŠ: DA LI ZNATE KOLIKO KOŠTA RAZVOD? Sve je više parova odustaje od zvaničnog razvoda iz JEDNOG RAZLOGA (INFO)

Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.

Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.

 

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs)

Be the first to comment on "RECEPT NAŠIH BAKA: Ovako spremljena TURŠIJA, potrajaće vam do proleća!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*