PUŠENJE JE ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Prava “TEMPIRANA BOMBA” je zapaliti cigaretu na HLADNOĆI

cigarete

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Loše navike zaista mogu da vas ubiju! A pušenjem izazivate posebno veliki rizik, pogotovo na ovom minusu

Opšte je poznato da je pušenje štetno po zdravlje, ali na ovoj hladnoći ono može da ima katastrofalne posledice. Naime, hladnoća još više doprinosi štetnosti cigareta.

Mnogi ljudi se ovih dana žale da im ne prija cigareta na -15, a neki od njih su čak strastveni pušači. To nam je dalo povoda da se zapitamo da li pušenje na hladnoći može da dovede do još težih posledica nego što je to uobičajeno stanje izazvano ovom lošom navikom.

[adsenseyu4]

Zbog toga smo se konsultovali sa stručnjakom na ovom polju prim. dr Petrom Borovićem.

– Normalna temperatura kože je 35 stepeni Celzijusa. Paljenjem cigarete duvanski dim za samo par sekundi dospeva do krvnih sudova kože, koji se tada sužavaju, tako da se temperatura kože u vreme pušenja snizi i do 27. stepena Celzijusa – objašnjava prim. dr Borović.

Ovaj podatak se odnosi na pušenje na normalnoj sobnoj temperaturi, te zbog toga “upozorava” na moguće posledice pušenja na izuzetno hladnom vazduhu.

– Ogromna količina krvi, više od jednog litra, hrani našu kožu. Sužavanjem krvnih sudova izazvanim duvanskim dimom krv se automatski preusmerava ka srcu i dolazi do neočekivanog skoka krvnog pritiska – opisuje samo jednu svakodnevnu posledicu pušenja prim. dr Borović i dodaje:

– Treba obratiti pažnju na činjenicu da koža u ovom slučaju nema dovoljno krvi. Naime, sužavanje krvnih sudova kod mladih pušača traje od tri do četiri sata i zato im je stalno hladno, što se posebno odražava na periferne delove tela. Starijim pušačima krvni sudovi mogu da budu suženi i do 12 sati, što ih vremenom ozbiljno oštećuje – pojašnjava.

Iz ovoga se može zaključiti da izuzetno niske temperature i cigarete u kombinaciji mogu da budu kobne, od smrzavanja ćelija kože (naročito njenih perifernih delova) do tragičnog oštećenja krvnih sudova, pa i samog srca.

[adsenseyu1]

Pušenje nije preporučljivo ni u idealnim vremenskim uslovima.

– Duvan i kafa, preko složenih mehanizama, povećavaju masnoću u krvotoku, a više masnoće oštećuje krvne sudove, izaziva njihovo zakrečavanje (aterosklerozu) i lošiju cirkulaciju. Zato je pušačima stalno hladno – napominje prim. dr Petar Borović.

– Pušenje se posebno loše odražava na žene. Nedovoljna ishranjenost kože izaziva njenu suvoću i istanjenost, a lice je sklonije borama. Duvan se taloži u koži i lice poprima sivkasto-žutu komponentu, a na niskim temperaturama to je posebno izraženo. Pored toga, duvan oštećuje polne žlezde i remeti nivo polnih hormona – koncizno dovršava prim. dr Borović i napominje da bi o ovoj temi javnost morala više da zna.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:J.Bojić,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]