PRŽITE NA SUNCOKRETOVOM ULJU? Grešite, nakon ovoga u tiganj ćete sipati samo maslinovo!

ulje

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama….

Navikli ste da pržite na suncokretovom ulju, dok maslinovo zaobilazati u širokom luku?

Grešite, kažu stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo uljenije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama.

[adsenseyu5]

Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja, ali morali biste da pržite duže od 30 sati da bi se promenio hemijski sastav maslinovog ulja.

Opšte pravilo glasi da što više ima zasićenih masti u ulju, ono je stabilnije kad se zagreva. Takvo je kokosovo ulje koje čak ni nakon 8 sati prženja ne gubi kvalitet.

POSNA HRANA: Evo kako da tokom posta sprečite anemiju i gubitak važnih minerala

Odličan izbor je i ulje od avokada koje podnosi ekstremno visoke temperature od 270 stepeni, a dobro je i ulje od kikirikija koje ima neutralan ukus što je posebno važna karakteristika kod dubokog prženja.

IZNENADIO SVOJOM ODLUKOM: Branislav Lečić spreman da se zamonaši!

Treba izbegavati suncokretovo ulje, zatim ulje od koštica grožđa, kukuruza i susama. Koje god da izaberete, pridržavajte se starog pravila – nikada dva puta ne pržite u istom ulju.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor: Novosti)

[adsenseyu2]