PREHLADE SU OPASNIJE AKO STE PUŠAČ, evo i razloga za tu činjenicu

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Medicinski fakultet Jejl univerziteta je objavio rezultate najnovijeg istraživanja koje dokazuje da je prehlada kod nepušača prolazna, a da pušači obično navuku gadne posledice.

Neki virusi u korelaciji sa dimom cigareta mogu da stvore ozbiljna oštećenja na plućima.

[adsenseyu4]

Kada je grip u pitanju, pušači spadaju u rizičnu grupu, jer često završe sa teškom upalom pluća, što može da ima i smrtni ishod. Ovo su rezultati poslednje epidemije influence.

Još tragičnije je što se kod dece kao pasivnih pušača lako razvija respiratorni sincicijalni virus, koji može trajno da ošteti bronhije i pluća.

Naučnici sa Jejla su izvršili eksperiment na miševima, koje su izložili duvanskom dimu dve cigarete dnevno u periodu od dve nedelje istovremeno dok su bili izloženi i virusu gripa.

Rezultati su pokazali da su miševi preležali grip, ali da su posledice bile katastrofalne, pogotovo po njihove mišiće. Naime, miševi otrovani duvanskim dimom su imali intenzivnije simptome gripa, a kao posledicu su povukli teško oštaćanja mišića. Njihov imuni sistem je bio urušen i postojala je opasnost da ih prva sledeća pehlada pokosi, i to smrtno.

– U narednom periodu će se posmatrati i testirati stanje ljudi koji puše, a boluju od gripa. Neophodno je pronaći jasnu vezu da bi se moglo preventivno reagovati i da bi se sprečili smrtni ishodi u ovakvim slučajevima – kaže autor studije dr Džek Elijas.

Oni su na tragu molekularnim putevima koji vezuju dim i influencu i čine je pogubnom.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]