“Pranje zuba ili obuvanje bilo mi je NEZAMISLIVO”: Jelena Tomašević saznala je da boluje od NEIZLEČIVE BOLESTI, a kaže da je danas ZDRAVA ŽENA – evo kako! (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Kada je Jelena Tomašević, supruga našeg proslavljenog košarkaša Dejana Tomaševića, saznala da boluje od lupusa, morala je da prihvati i informaciju da se radi o neizlečivoj bolesti.

Međutim, Jelena se nije predala – eksperimentisala je, menjala svoje navike i način ishrane i njeni eksperimenti dali su rezultate.

– Posle četvrtog porođaja počela sam da se osećam čudno, gubila sam snagu i stalno sam bila umorna.

U jednom trenutku imala sam više od 20 kilograma viška iako sam trošila mnogo više energije nego što sam unosila kalorija – rekla je Jelena svojevremeno medijima.Prvi simptomi bili su bolovi – kako kaže u emisiji “Na prvom mestu”, bolele su je obe ruke i zglob na nozi a bolovi bili sve gori i gori. Lupus joj je dijagnostikovan u Španiji, a potvrdu je dobila i u Atini.

– To su nekakve vrste bolova svih zglobova u telu. Prosto ne znate da li ćete cele noći spavati ili nećete oka sklopiti jer u momentu kada telo počne da se opušta nastupe tako jaki bolovi da dolazi do grčenja mišića. Toliko vas boli svaki deo tela da ne možete da ležite, sedite niti šetate – kaže Jelena. Terapiju je dobila, ali nije joj pomagala.

Ono što joj je pomoglo, kaže, je prirodna ishrana i umereno vežbanje i za sebe danas kaže da je potpuno zdrava. Jelena kaže da su bolovi u zglobovima usled lupusa tako stravični da je čak i pranje zuba ili obuvanje težak problem.

OSTAĆEŠ OVDE 10 SATI! Srpkinju s dvoje dece držali na granici, jer nije dala 150 evra ZBOG ONOG ŠTO SVI RADE U AUTU (FOTO)

– Sigurno sam dve ili tri godine konstantno imala temperaturu od 37.5 do čak 38.5. Nakon što sam saznala da imam lupus, dobila sam terapiju, između ostalog i kortikosteroide.  Mnogi će reći da se od njih ne deblja, ali ja sam imala dane kada bih jela samo salatu i pila vodu, a sutradan bila teža dva kilograma.

Više nisam prepoznavala sebe u ogledalu, kada bih pogledala svoje oči, nos, osmeh pitala bih se samo – ko je u stvari ova žena? – priča Jelena.

Tada je rešila da uzme stvari u svoje ruke i okrene se prirodi. Upisala je, kaže, fakultet prirodne medicine, i sva saznanja primenila na sebi.

Samoj sebi sam uz pomoć bilja i ishrane smišljala terapiju. Prirodna medicina je prosto način ishrane. Zato danas imam mnogo više energije i strpljenja, a mnogo manje bolova – kaže Jelena.

ŠTA JE LUPUS?

U pitanju je autoimuna bolest prilikom koje imuni sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo, usled čega dolazi do oštećenja zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Praksa je pokazala da ne postoje dva ista slučaja sa identičnim kliničkim znacima bolesti, pa su tako simptomi potpuno različiti, ali ovo su neki od najčešćih:

– Deformacija zglobova praćena bolom.

– Oticanje ruku i nogu, zbog problema sa bubrezima.

– Groznica sa temperaturom većom od (38°).

– Produženi ili ekstremni umor.

MATIJA BEĆKOVIĆ: E sad ti, Milo, ni mrtav neću u Crnu Goru!

– Osip na koži.

– Karakterističan oblik osipa na licu preko obraza i nosa u obliku leptira.

– Gubitak kose.

– Suve oči.

– Čirevi u nosu i ustima.

– Anemija.

tomasevic

FOTO: SCREENSHOT

To su samo neki od čestih simptoma.

Medicina i dalje nema lek za ovu bolest, ali postoje mere prevencije koje uključuju i sledeće:

– Redovno vežbanje, najbolje šetnje, plivanje, aerobik i vožnja bicikle.

– Prestanak pušenja.

– Zdrava ishrana sa smanjenim udelom šećera i soli.

– Izbegavanje izlaganja suncu i jakoj svetlosti.

(Dnevne.rs /Izvor: T.G., zena.blic.rs)