POSNA HRANA: Evo kako da tokom posta sprečite anemiju i gubitak važnih minerala

posno

Foto: Printscreen/youtube

Posna hrana je savršena za čišćenje organizma od masti i toksina, ali evo na koje vitamine i minerale treba da obratimo posebnu pažnju ako ne jedemo namirnice životinjskog porekla!

Ako ne jedete namirnice životinjskog porekla, trenutno ste na režimu ishrane za detoksikaciju ili postite, sigurno ste se pitali da li takav način ishrane može da ugrozi zdravlje.

Da li je ishrana bez namirnica životinsjkog porekla zdrava i da li se može javiti nedostatak minerala i vitamina ili eventualno anemija, odgovara dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

[adsenseyu5]

“Kad postimo, ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ali je veoma važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima.

U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, znatno smanjujemo unos masnoća, a povećavamo unos vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Sve ove promene u ishrani su izuzetno korisne i zdrave.”

BUDITE SPREMNI NA IZNENAĐENJE, U KOJOJ BISTE KUĆI ŽIVELI? Ovaj test ličnosti će OTKRITI O VAMA ono što do sada NISTE ZNALI!

“Međutim, namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi mineral o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta je gvožđe.

Stopa iskoristljivosti gvožđa iz cerealija (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) je od jednog do 20 procenata.

“Ni po čemu nisam osetila da ga poslednji put vidim živog” Niko se nije voleo kao Branka i Bekim, ali je ljubav dramatično okončana (FOTO)

Međutim, iskoristljivost gvožđa možete poboljšati ako zajedno sa biljnim namirnicama unesete vitamin Ci namirnice koje sadrže kalcijum.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Izvor:Kurir)

[adsenseyu2]