POSEBNO UPOZORENJE LEKARA: Pune ambulante, građani oprez, vlada VIRUS

Foto: Printscreen/youtube, pixabay

Prema izveštajiima iz pojedinih gradskih domova zdravlja, povećan je broj dece sa simptomima respiratornih infekcija. Kako pedijatri kažu, broj prehlađene dece se povećao od početka školske godine.

– Kod nas je primetno da se više dece javlja zbog prehlade. Česte su i upale grla koje se tretiraju antibioticima, a kod temperature se prepisuje terapija antipireticima. Kašalj nastaje zbog slivanja sekreta u ždrelo i nadražuje ga i može biti poprilično uporan kod male dece – rekao je doktor Dejan Jonev, pedijatar u DZ “Simo Milošević” na Čukarici.

On dodaje da je jedan od uzroka povećanja respiratornih infekcija kod dece i odraslih jeste nestabilno vreme.

– Jutra su značajno hladnija od ostatka dana i to pogoduje razvoju ovakvih simptoma. Takođe, deca u vrtićima i školama prenose viruse jedni drugima – kaže doktor Jonev i savetuje:

– Roditelji bi trebalo decu da obuku adekvatnije ujutru kada je hladno. Respiratorne virusne infekcije nisu ozbiljne, ali kašalj može biti vrlo uporan, što najviše plaši roditelje – rekao je on.

TRIK KOJI ĆE VAM UŠTEDETI NOVAC: Stavite foliju iza radijatora i gledajte kako se dešava magija (FOTO)

Doktor Obrad Isailović iz Doma zdravlja u Obrenovcu kaže da je blagi porast dece sa simptomima kašlja i povišene telesne temperature primećen od 1. septembra i da iznosi “nekih 20 odsto”, te da ovi simptomi nisu povezani sa gripom.

– Od 1. septembra kod nas je primljeno sa ovim tegobama od 120 do 130 dece na dnevnom nivou, a pre 1. septembra taj broj je bio od 90 do 100 dece. To su mahom deca predškolskog uzrasta od tri do pet godina. Takođe, kod njih su trenutno česte i alergije i infekcije oka. Što se tiče dece školskog uzrasta, od početka školske godine, bilo je od 160 do 180 poseta lekaru na dnevnom nivou. I tu dominiraju respiratorne infekcije kod dece uzrasta od 10 do 14 godina – rekao je doktor Isailović.

– Ovakvo stanje je zbog početka školske godine i boravka dece u kolektivu, a respiratorne infekcije se lako prenose. Ova godina nije izuzetak, to se dešava svake godine. Takođe, ovome doprinose i razlike u temperaturi u toku dana – kaže on.

Doktor Isailović savetuje adekvatno oblačenje dece ujutru kada su temperature niže i poručuje da je bitno da se deci ojača imunitet.

ŠAMPIONSKI DOČEK ZA BOGDANA BOGDANOVIĆA: Kad keva napravi iznenađenje za sina (FOTO)

– Za jačanje imuniteta je najbolje da deca imaju raznovrsnu ishranu bogatu voćem i povrćem kao i fizičku aktivnost. Deca sa jačim imunitetom teže oboljevaju od prehlade – zaključio je doktor Isailović.

Samo u protekla 24 sata, u Službi za hitnu medicinsku pomoć u Pančevu bilo je devetnaestoro dece koja su se žalila na povišenu telesnu temperaturu i kašalj.

     

(Dnevne.rs/izvor: Blic.rs)