“PACIJENTIMA PREPORUČUJEM OVO SEME” Dr Nestorović o epidemiji dečijih glista i vaški

doktor

Foto: Printscreen yt

Epidemija dečijih glista i vaški po beogradskim vrtićima čini se da nije nova vest

Vaške i dečije gliste su imale generacije i pre 50 godina, a imaju ih i današnja deca. Pa, u čemu onda grešimo i kako se uopšte dobijaju gliste?

– Glavni razlog je nepranje ruku posle WC-a. Jaja parazita se nalaze u fecesu (izmetu), pa kad dete posle nužde ne opere ruke, odmah će zaraziti i drugo dete. – kaže za “Telegraf” dr Branimir Nestorović.

Kako kaže, dve su najčešće vrste dečijih glista – manje i veće.

– Velike gliste ako se ne leče na vreme mogu dovesti dete do anemije, bolova u stomaku, epizoda proliva i zatvora. Sitne gliste daju jak svrab, što bi se reklo pundravce u zadnjici. – nastavlja.

Iako je terapija vrlo efikasna, glavnu grešku koji roditelji prave jeste što i sami ne piju tu terapiju.

– Ako se neko u porodici inficira, svi će se inficirati u krug, pa zbog deteta koje ima gliste cela porodica mora piti terapiju u trajanju od 2 do 3 dana.

NEPOKRETNA BAKA IZ PANČEVA OSTALA JE BEZ VODE! U pomoć joj je došao Miša, ono što je snimio kod nje je TUGA (VIDEO)

Dr Nestorović deci obično daje da jedu semenke od bundeve koje su jedno od najefikasnijih oružja u borbi sa glistama.

– Semenke su idealne za bubrežne kolike, bolove u stomaku i izbacivanje glista jer ih parališu.

Vaške i gliste su pratioci svakog kolektiva, a posebno u ratnjim okruženjima kada opadne nivo higijene.

– I vaške i gliste žive svuda. Dovoljno je samo malo nehigijene i prvo dete koje se zarazi, zaraziće drugu u roku od 5 minuta. Zato bi vaspitačice u vrtićima trebalo strože da insistiraju na pranju ruku pre obroka, baš kako se kaže – pre i posle jela i pražnjenja tela. – zaključuje u razgovoru za “Telegraf” dr Branimir Nestorović.

A evo nekoliko saveta kako da zaštite dete od vaški:

– Svakodnevno pregledanje kose – čak i ako dete ne svrbi glava, to ne znači da nema vaške. U velikom broju slučajeva se dešava da je dete zaraženo, a ne postoji iritacija.

SRPSKI PAS DENA JE TRAŽILA PORODICU 139 DANA, PREŠLA JE ČAK 500 KM! U operaciji OLUJA ih je pronašla INSTINKTOM!

– Upotreba esencijanih ulja – na kosu mališana nanosite ova ulja jer odbijaju vaši. Važno je često menjati mirise jer se ovi insekti lako navikavaju na određene note, pa onda zaštita neće imati efekta. Preporučuju se ulja čajevca, nane, lavande ili ruzmarina.

– Preventivno prskanje sprejevima ili losionima protiv vaši – čak i kad pregledom ne uočite da postoji prisustvo vašaka, koristite ova sredstva. To što vaše dete ih danas nema, ne znači da ih sutra neće dobiti od nekog drugog deteta.

– Upotreba gelova za kosu – upotrebom proizvoida za stilizovanje kose smanjićete mogućnost da je napadnu vaši. Ovi insekti “idu” na čistu kosu, zato je bolje da vlas bude obložena nekim sredstvom.

         

(Dnevne.rs/Izvor: T.T./Telegraf.rs)