OVO NISTE ZNALI: Skrivene prednosti ispijanja kafe (INFO)

soljica

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Mnogo je onih koji početak dana ne mogu da zamisle bez kafe. Međutim, moguće je da postoje skrivene zdravstvene prednosti u zrnima ovog napitka.

Na primer, jedno istraživanje ukazuje da kafa može da smanji rizik od dijabetesa, prenosi Bi-Bi-Si. Prema studiji, svaka dodatna šoljica kafe smanjila je rizik za sedam odsto.

Kako se čini, konzumiranje kofeina takođe pomaže u zaštiti od Parkinsonove bolesti. Doduše, način na koji kofein deluje u prevenciji ove bolesti još nije do kraja istražen.

Interakcija kafe sa bolestima poput raka je komplikovan proces. U nekim slučajevima rak jetre se delimično smanjivao konzumiranjem kafe. Kod drugih vrsta raka, pozitivni efekti kafe nisu bili toliko vidljivi ili ih uopšte nije ni bilo.

Međutim, priča o uticaju kafe na zdravlje nije u potpunosti dobroćudna.

NEMAM VIŠE TOLERANCIJE ZA DRUGE LJUDE: Miki Đuričić nakon napuštanja Zadruge obratio se svojim fanovima

Na primer, kod nekih slučajeva bio je primetan rast rizika od srčanog udara otprilike jedan sat nakon konzumiranja kafe, i to kod onih ispitanika koji nemaju naviku ispijanja kafe, piše Indeks.hr.

Bez obzira na to, opširne studije pokazale su da ljudi koji redovno piju kafu žive duže. To znači da kafa ipak ima više uticaja na nas od običnog razbuđivanja.

(Dnevne.rs, Alo.rs/Izvor: Indeks.hr)