Ovih dana internetom kruži savet da dan treba započeti ČAŠOM TOPLE VODE, a NAŠ NUTRICIONISTA objašnjava kako stvari zaista stoje! (INFO)

casa

pixabay

Reč je o tome da dan valja započeti čašom toplom vode, pre nego što u svoj organizam unesete bilo šta drugo…

No, kakve temperature tačno voda treba da bude i da li je ovo zaista istina ili samo još jedan u nizu popularnih mitova – upitali smo našu nutricionistkinju.”Ispijanje same tople vode nema mnogo većih benefita poredivši sa ispijanjem vode sobne temperature. Ako vam više prija topla, to je u redu, važno je nadoknaditi tečnost nakon sna, odnosno višečasovnog neuzimanja vode.

Pojedinci mogu primetiti da im topla voda pomaže više nego hladna u smislu olakšavanja probave, te ukoliko imate problema sa otežanim pražnjenjem topla voda može biti rešenje”, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, i odgovara nam na pitanje šta tačno znači topla voda.

“U idealnim uslovima to je prokuvana, te do određene tačke ohlađena, voda. Međutim u današnjem dobu opšte žurbe i nedostatka vremena u redu je da se poslužimo vodom sa česme (iz bojlera- pod pretpostavkom da ga “pravilno” održavamo, te da nema opasnosti od prelaska kamenca i drugih neželjenih materija u samu vodu)”, kaže naša sagovornica.

casa

pixabay

Olajdžija ističe i da ono što je zapravo delotvorno i korisno jeste ujutru popiti toplu vodu, ali sa dodatkom limuna!

Najbolje je početi dan mlakom vodom sa limunom – mlakom,a ne vrućom, zato što je vitamin C veoma labilan i na 60 C se gubi.

Dovoljno je svega par kapi limuna, nema potrebe da cedite ceo limun, a tolika kiselina može napraviti i neprijatnost na prazan stomak”, zaključuje ona.

     

(Dnevne.rs /Izvor: S.P.zena.blic.rs)