Oprez nije naodmet: Ovo je 10 početnih simptoma infekcije virusom side (INFO)

Početni simptomi

I pored toga što je sida i dan danas smrtonosna bolest, ipak može da se kontroliše kako se neka osoba ne bi zarazila. Ipak, pogledajte kojih 10 simptoma spadaju u prve kada je reč o prepoznavanju ove smrtonosne bolesti.

AIDS se pojavio u SAD-u ranih osamdesetih i to je bila smrtonosna bolest za svakog ko bi se zarazio. Sida je i danas neizlečiva, ali je postala hronična bolest koja sada može da se kontroliše.

Međutim, uprkos tome, rizik je i danas veliki. Pogledajte kojih deset simptoma bi mogli da ukažu na infekciju HIV-om, virusom koji izaziva sidu.

POVIŠENA TEMPERATURA

Reakcija tel na virus je da se od njega odbrani povišenjem telesne temperature. To je blago povišena temperatura koju mogu da prate i bol u grlu, natečene žlezde i zamor. Ovi simptomi su poput onihkoje osećate kada imate grip.

UMOR

Umor koji izaziva AIDS može biti izuzetan i teško ga je prevideti. Od veoma energične i aktivne osobe, oboleli može postati neko kome je teško čak i da se popne uz stepenice. Kratke šetnje mogu ih dovesti do toga da izgube dah.

[adsenseyu1]

OSIP

Sve zavisi od sebe kada će dobiti osip. To može da bude jedan od prvih znakova infekcije, ali i simptom ozbiljnijeg napredovanja. Osip koji se pojavljuje može biti ružičast i da izaziva svrab i može izaći na bilo kom delu tela. Ukoliko ne može lako da se odredi, test naHIV ne bi bio loša ideja, piše gayecho.com.

STOMAČNI PROBLEMI

Mučnina, povraćanje i diareja mogu da se jave u ranim fazama bolesti. Između 30 i 60 odsto zaraženih imalo je ove simptome.

MRŠAVLJENJE

Neobjašnjivo i drastično mršavljenje je veoma čest simptom ove bolesti i obično se dešava u kasnijoj fazi razvoja bolesti.

SUVI KAŠALJ

Ovo je jedan od prvih znakova da je neko zaražen. Kašalj često traje mesecima i ne prestaje, posebno kada oboleli uzima uobičajenu terapiju.

INFEKCIJE

Sida napada i slabi imuni sistem pa oboleli može da zadobije brojne druge infekcije, kao što je herpesa.

NOĆNO ZNOJENJE

Oko polovine osoba zaražnih ovom bolešću pati od noćnog znojenja i dok oko polovina zaraženih ovaj simptom oseća u ranim u fazama bolesti, on je još zastupljenijiu kasnijim fazama.

PROBLEMI SA PAMĆENJEM I KONCENTRACIJOM

Ovaj simptom obično se pojavljuje kada se bolest razvije. Ozbiljni simptomi poput demencije mogu da idu zajedno sa slabijim pamćenjem i razdražljivošću.

SLABOST I PECKANJE U EKSTREMITETIMA

Isto kao i kod dijabetesa. Ukočenost i peckanje u rukoma i nogama može biti znak i neuroloških problema.

[adsenseyu1]

(Telegraf)