OPREZ: Evo kako šminka može biti i izvor ozbiljnih zdravstvenih problema (INFO)

zena
Šminka sama po sebi ne mora da bude loša, ako je pravilno birate i koristite. Međutim, ako napravite neku od ovih grešaka, možete da završite sa nimalo prijatnim problemima na licu. Dermatolog dr Gorana Isailović otkriva koji kozmetički preparati mogu da budu izvor neprilika.

1. Puder

Sam po sebi, puder vam neće mnogo naškoditi ako ga redovno skidate pred spavanje. Međutim, mnoge devojke prave pogrešan izbor i ne vode računa o sastavu tečnog pudera kada ga kupuju. To dovodi do neprijatnih rezultata, kao što su bubuljice i akne. Onda na te akne stavljamo još pudera, što dodatno pogoršava situaciju. I tako se ulazi u začarani krug.

– Ako imate problema sa kožom, nikako ne biste smeli da koristite pudere koji sadrže ulja, jer to može da dovede to takozvanih kozmetičkih akni. To je mnogim devojkama veliki problem, a rešenje je prilično lako. Jednostavno nađite puder na kom piše da ne sadrži ulja – ističe dr Isailović, dodajući da je pravilan odabir pudera mnogo lakši od dugotrajnog lečenja akni.

2. Krejon

Ako volite oči da uokvirite crnom bojom, posebno na unutrašnoj ivici donjeg kapka, pravite veliku grešku. Naime, krejon ne bi trebalo da dođe u dodir direktno sa okom, jer tako može da dođe do infekcija i konjuktivitisa. Ovo se posebno odnosi na jeftinije marke, za koje nije provereno da li su oftalmološki testirane ili ne.

Zato, ako baš želite crnu liniju na kapku, učinite to tik uz trepavice, ali na spoljašnjoj a ne unutrašnjoj ivici, koja je jako blizu samog oka.

[adsenseyu1]

3. Četkice

Četkice su pravo leglo bakterija i nečistoća, pa zato o njima morate posebno da vodite računa. Ovo se posebno odnosi na četke koje se koriste za nanošenje pudera, rumenila i drugih proizvoda na samu kožu lica, ali ne treba zanemariti ni četkice za oči – baš da ne bi došlo do infekcija.

– Četkice bi trebalo da budu individualna stvar, i ne bi trebal ni sa kim da ih delite. Zato bi bil doboro da uvek imate svoje četkice kod sebe, pa čak i kada idete negde na profesionalno šminkanje, jer na taj način mogu da se šire bakterije. Takođe je neophodno da ih redovno perete – ističe naša sagovornica.

4. Parfem

Ovo se ne odnosi samo na parfeme koje inače koristite kako bi lepo mirisali, već na sve mirise koji se dodaju šminci ne bi li imala privlačniji miris. Nije tajna da se mnoge devojke odlučuju baš za neki brend zbog mirisa, ali često ni same nisu svesne da upravo ti mirisi mogu da im naškode.

– Parfimisani proizvodi često izazivaju alergije kod ljudi koji su osetljivi, pa ih zato treba ili izbegavati, ili prvo probati na manjem delu kože, ako ne znate da li ste osetljivi. Takođe nikada ne bi trebalo da nosite parfimisanu kozmetiku na plaži ili u solarijumu, jer može da dođe do pojave fotodermatitisa – upozorava dermatolog.

5. Karmin

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da ruževi i dan-danas sadrže izvesne količine olova i drugih metala kao što su kobalt, aluminijum, titanijum, hrom, bakar i nikl. Pored toga, u ružu za usne često možete da nađete parabene i lanolin.

– Parabeni su konzervansi i mogu da izazovu alergijsku reakciju, isto kao i lanolin kdo nekih ljudi. Zato obavezno pročitajte sastav svakog proizvoda koji stavljate na lice – zaključuje dr Gorana Isailović.

[adsenseyu1]

(24sata)