NOVO NAUČNO OTKRIĆE: Koronavirus može da preživi na koži i 9 sati, mnogo duže od gripa (INFO)

ruke

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan 9 sati, pet puta duže od virusa gripa,

Ovo su utvrdili japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije covida-19 bila što delotvornija.

Poređena radi, patogen koji prouzrokuje grip na koži preživljava oko nešto manje od dva sata, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu “Clinical Infectious Diseases”.

“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji prouzrokuje kovid-19, može da poveća rizik od njegovog prenosa kontaktom u poređenju sa virusom gripa tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski naučnici.

U svojoj studiji testirali su uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.

I koronavirus i virus gripa inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

“Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prijenosa kontaktom, ali redovna higijena ruku taj rizik može da umanji”, stoji u studiji.

Studijom se podstiču preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o redovnom i temeljnom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.

Prema podacima AFP, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posledica kovida-19 i gotovo 39,4 miliona slučajeva zaraze.

 

Dnevne.rs, Hina/AFP