NOVA NADA ZA OBOLELE OD RAKA: Naučnici uvereni da novi lek može da zaustavi opaku malignu bolest u svim njenim fazama (INFO)

pregled

Iako iz sveta svako malo stižu ohrabrujuće vesti kada su u pitanju medicinska dostignuća u borbi protiv raka, najnovije za koje su zaslužni naučnici i profesori Univerziteta Tomas Džeferson u Filadelfiji, toliko obećava da ga nazivaju čak i Svetim Gralom medicine!

Grupa ovih naučnika “detektovala” je protein koji u ljudskom organizmu deluje kao korov u sadnici zdravog bilja i koji je glavni izazivač nekontrolisanog umnožavanja bolesnih ćelija. Zbog toga bi lekovi novije generacije trebalo zapravo da sadrže protiv-otrov koji će biti ubačen u organizam u cilju “iskorenjivanje” ovog smrtonosnog okidača bolesti.

[adsenseyu1]

Kvantni skok u razumevanju bolesti od koje samo u Srbiji godišnje umre 21.000 ljudi dolazi upravo usled nove tendencije da kod obolele osobe zapravo ne dođe do stvaranja metastaza.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/jscreationzs

Dr Karen Knudsen profesorka biologije na T. Dž. univerzitetu je rekla da je pronalaženje načina da se metastaze zaustave ili spreči njihovo stvaranje do sada bilo nedostižno.

– Otkrili smo da je molekul koji se naziva DNK-PKcs regulator razvoja bolesti ili, prostije rečeno, da prateći njega možemo da predvidimo da li će neki tumor preći u metastaze, kao i gde će se eventualne metastaze stvoriti. To daje nove mogućnosti u pogledu indivudalnog tretiranja svakog bolesnika ponaosob.

[adsenseyu1]

Rezultati prvih testiranja rađenih na miševima su pokazali da blokiranje ove vrste enzima koja “oštećene” ćelije “popravlja” tako što ih pretvara u ćelije raka, u potpunosti zaustavlja širenje bolesti. Biotehnička firma iz Nju Džerzija upravo priprema testiranje oralnog leka radnog naziva CC-115 na pacijentima sa kancerom u uznapredovalim fazama, a koji su izrađeni kao blokade raka.

– Iako put do odobravanja ovog i sličnih lekova može potrajati godinama, nova istraživanja će zasigurno dati bolji uvid u efekte inhibitora koji mogu biti korišćeni kao anti-tumor agensi – kaže Knudsen.

(Telegraf.rs / Express)