NEZDRAVE NAMIRNICE: Jedete ih svaki dan, A UNIŠTAVAJU VAM MOZAK

prodavnica

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Stručnjaci iz svih oblasti medicine koje se bave mozgom ističu da neke vrste namirnica znatno štete zdravlju mozga, pa ljudi koji je redovno jedu rizikuju gubitak pamćenja ili Alchajmerovu bolest, piše Lepa & srećna.

U hranu posebno korisnu za mozak spadaju šargarepa, bademi, lešnici, bobičasto voće i riba. Stručnjaci ističu da su po zdravlje mozga opasni veštački zaslađivači kojih ima u raznim slatkišima i slatkim pićima.

Oni stvaraju ogroman rizik za dijabetes tipa 2 koji povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Isti rizik preti i zbog prerađene hrane pune trans masti, u koje ubrajamo brzu hranu, čips, krekere, masna peciva, picu, kokice iz mikrotalasne, maragarine i imitacije sireva.

Otac potvrdio tužne vesti: Dragan (24) se obesio u šumi

Istraživanja pokazuju da gazirani sokovi puni šećera negativno utiču na kognitivne funkcije mozga, dok pojedini stručnjaci u istraživanjima nalaze vezu između hrane koja sadrži gluten i šizofrenije i autizma.

Naučnici upozoravaju na ribu punu otrovne žive i apeluju da ribu treba jesti u umerenim količinama, što posebno važi za trudnice.

     

(Dnevne.rs/Εspreso.rs/Izvor: Lepaisrećna)