NE MOŽE DA SE POKVARI: Recept za kiseljenje kupusa koji uspeva i početnicima

kiseo

Foto: printscreen/youtube

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom) i neizostavna sarma.

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga “da se ne baci”, koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.

NE ČINITE GREH: Starac Pajsije upozorava – Roditeljska kletva je veoma moćna, pazite šta pričate deci!

Ali, početnici moraju da znaju da je tajna u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega.

Evo i najprostijeg recepta:

Kilogram soli na 30 kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je: kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

TVRDNJE NAUČNIKA: Ova namirnica uništava ćelije raka brže nego hemoterapija

Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

kaca

Foto: printscreen/youtube

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:Agromedia)

Be the first to comment on "NE MOŽE DA SE POKVARI: Recept za kiseljenje kupusa koji uspeva i početnicima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*