NE IGNORIŠITE OVU BOL: Ovi simptomi ukazuju da se u STOMAKU RAZVIJA OPASAN TUMOR

bol

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u porodici imaju ili su imali obolelog rođaka, uz neke retke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.

Rak stomaka predstavlja razvoj tumora u želucu zvog nekontrolisanog rasta ćelija, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opasnu bolest.

Istraživanja ističu da rak želuca najčešće dobijaju muškarci stariji od 55 godina, pušači, koji nisu imali dovoljno vlakana u ishrani, često su jeli crveno meso, začinjenu ili slanu hranu. Simptomi koji ukazuju na rak želuca u početnom stadijumu su problemi sa probavom, nadutost i gasovi, gorušica, brz osećaj sitosti tokom jela, mučnina, bol u stomaku, dijareja i povraćanje.

Kada bolest napreduje, javljaju se simptomi poput krvi u stolici ili crna stolica, loš apetit, gubitak kilograma, umor, anemija, žutilo na koži ili u očima.

Kancer želuca je uglavnom izlečiv ako se otkrije na vreme, zato doktori apeluju da reagujete na svaki od nabrojenih simptoma.

Zloćudni tumor želuca

Adenokarcinom (u nastavku teksta rak želuca) nastaje u žlezdanom tkivu želučane sluznice. Iako je njegova pojavnost u zapadnim zemljama u padu, on je još uvek jedan od najčešćih oblika raka.

IZLEŽAVANJE NA PLAŽI IM POKVARIO OGROMAN TALAS: Voda nosila sve pred sobom, stolice završile u moru, nastala cika i vriska (VIDEO)

Sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uslovljen je relativno kasnim otkrivanjem u mnogih, nakon što se je rak već proširio i na druge organe. U bolesnika u kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi preživljenje je 30%, a ako se je pre postavljanja dijagnoze proširio u druge organe i delove tela, petogodišnje preživljenje iznosi 5%. Valja naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tok bolesti može značajno razlikovati.

     

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Regionalnenovine.com)